Колко ще е топло времето през януари 2014? – Прогноза

1Изгониха снегояда на Чолака, така се коментира прогнозата за януари 2014 г. на село по повод малоумните прогнози на синоптика Радослав Чолаков от малкия екран. Според тези, дето знаят, най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 8 и минус 13 градуса, а най-високите – между 10 и 18 градуса. Това  съобщи Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

Средната месечна температура в Северна България и високите полета ще е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма – от 0 до 3 градуса, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3 градуса.

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони – между 60 и 110 литра на квадратен метър. През тази година се очаква месечната сума на валежите през януари да бъде под нормата.

Януари ще започне с облачно, но сравнително топло време, като тенденцията е към намаление на облачността и слабо повишение на температурите. В равнинната част от страната ще има условия за мъгли и ниска облачност, а температурите ще остават по-ниски.

Вероятност за превалявания ще има около 6-8 януари, предимно слаби и заради високите температури, предимно от дъжд. През повечето дни от второто десетдневие времето ще остане спокойно. В отделни дни на отделни места са възможни слаби превалявания, отново предимно от дъжд, но съществени валежи не се очакват. В равнинната част от страната ще има ниска облачност и мъгли, а в следобедните часове, временно и слънце.

С повече слънчеви часове и сравнително високи температури ще бъде в планините и в планинските райони. И през третото десетдневие на януари тенденцията ще е да се запази антициклоналният тип време – почти без валежи, със сравнително високи температури, с разкъсана облачност и с много слънчеви часове.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.