Как разбойниците искали магаренцето на Младенеца, разказа митрополит Гавриил

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЛовчанският владика Гавриил изгледа коледния музикален спектакъл на детската вокална група „Сладкопойна чучулига“ в Клуба на дейците на културата в Ловеч  в навечерието на светлите християнски  празници. След концерта владиката разказа на малките певци за пътуването на светото семейство за Египет.

И ето какво станало – тогава Господ бил малко бебе и в пустинята семейството среща разбойници, които са искали да вземат магаренцето, на което са возили Младенеца. Главатарят на разбойническата  банда се вгледал в очите на Младенеца и казал, че ако се беше явил Бог на земята, не би бил по-красив от това дете  и така не  позволил да сторят зло на семейството.

И тогава Богородица казала: “Моят син ще ти въздаде“ и според църковно предание това е бил разбойникът, който се е разкаля отдясно на Господа. И Господ му е казал:“Днес ще бъдеш с мен в рая“.

Това разказа на децата ловчанският владика. По думите му Бог е дарувал на децата да бъдат красиви и добри , на родителите – да пазят тяхната детска чистота.

Дядо Гавриил подари на децата от „Сладкопойна чучулига“  с ръководител Тинка Симеонова икона на Света Богородица и по една малка икона на Рождество Христово. Той пожела радостен и светъл празник на всички.

Малката Яна разказа пък легенда за Дядо Коледа, за елфите,за планината Лапландия. Малките певци изпяха популярни коледни песни. А накрая се появи и истински Дядо Коледа, който даде подаръци на децата, а на поетите, които рецитираха свои стихотворения, също раздаде специални коледни пожелания. Свои стихове рецитираха поетесите Нели Виткова, Неделинка Димитрова и Мирослава Метева. Децата също пожелаха да кажат стихотворения.

Детска вокална група „Сладкопойна чучулига“ от тази година работи към Клуба на дейците на културата в Ловеч. Преди това, от 2011 г., са били към Обединения детски комплекс. Тяхното участие тази година на празника на християнското семейство впечатлило ловчанският владика. Тогава децата изпълнили да първи път авторската песен на тяхната ръководителка Тинка Симеонова „Дева Мария“.

Децата в групата са на възраст от 3-4 до 11-12-годишна. Тяхната ръководителка, която е дългогодишен музикален педагог в детските градини, се стреми да поддържа богат певчески репертоар на групата.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.