Анри Малос: Имате проблем с демокрацията

malos 2Имате проблем с демокрацията. Това констатира петият по ранг в структурата на Европейския съюз (ЕС) – французинът Анри Малос, президент на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), бе гост на Троян в неделя. Отговорът бе по повод дългите антиправителствени протести у нас. Анри Малос подчерта, че много политически лидери се интересуват повече от собствената си кариера, отколкото от общите проблеми и това провокира протестите. „Политиците не бива да забравят, че политиката не е професия, а служба на хората. В крайна сметка не решават политиците, а гражданите”, заяви без заобикалки шефът на ЕИСК.

„Утре (понеделник) имам среща с представители на различни български партии, но не и с „Атака”. Моята етика, моето възпитание не ми позволяват да се срещам с хората на тази партия. Можеш да критикуваш, това е демократично право, но не по този начин като „Атака”, отхвърляйки идеята за ЕС. За жалост Европа много страда от подобни партии, защото те само критикуват, но не предлагат нищо”, категоричен бе Анри Малос. Изтичането на младите хора и мозъците на България пък бе определено като неприемливо, дори наречено „кражба на най-квалифицираните хора”. „Смятам, че решаването на този проблем трябва да е приоритет за всички в България. Затова трябва да подкрепяме кметове като г-жа Михайлова, които работят в тази посока”, заяви високият гост.

Анри Малос бе придружаван от проф. Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС) у нас. Троян бе първата спирка от визитата у нас, идеята е да се запознае отблизо с една българска община извън столицата.

По-рано Анри Малос посети най-голямата мебелна фирма в района „Рико Стил”, където бяха още областният управител Милко Недялков, Донка Михайлова, проф. Лалко Дулевски и председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев. Гостът похвали видяното в промишленото предприятие, като подчерта, че развитието на индустрията и промишлеността е приоритет за ЕС и е пътят ни за излизане от кризата. След което обобщи, че от Троян ще си тръгне с два извода: че политическите сили, дори враждуващите, би могло да работят заедно в името на общия успех; и че развитието тръгва от местните възможности и сили. „Да чакаме чужд инвеститор, който да дойде при нас и да направи чудеса?! Аз не вярвам в чудеса, въпреки уважението ми към религиите”, категоричен бе Анри Малос.

Според кметът Донка Михайлова младите хора трябва да останат тук, тук да намират работа, доходи, удовлетворение. „Когато попитах госта какво ни трябва, неговият отговор бе „Вие си имате всичко!”. Много мислих по казаното”, довери градоначалникът.

Впечатляващ подарък за Троян направи Анри Малос – предоставя безплатно площ в сградата на съвета в Брюксел за организиране на изложба на Троян.

Генадий Маринов

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.