Учениците във Ветеринарната гимназия в Ловеч отбелязаха Въведение Богородично

IMG_4248На 21 ноември  Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Д. Димов“ – Ловеч отбеляза празника Въведение Богородично отреден в народния календар за Ден на християнското семейство.  

По покана на директорката Габриела Георгиева и педагогическият състав отец Любомир от църквата „Света Троица” разказа за същността на този ден на учениците. Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е въведена от родителите си Йоаким и Ана в Йерусалимския храм. Те дълго време нямали деца и Ана дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога. Тъй родителите изпълнили обещанието си: предали своята единствена рожба в служба на Бога. Така този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма.

Отец Любомир благослови присъстващите с пожелания за здраве, щастие и радост, за училище изпълнено с много челяд, теленцата да се множат в опитната база, а овцете да дават много мляко.

За българите домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци. Почитането на този ден напомня на бащите, майките и учителите за духовните им задължения към децата – да растат подкрепяни с напътствие в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Този ден бе отреден и за награждаване на отборите по волейбол момичета и съответно момчета от гимназията по ветеринарна медицина за доброто им представяне 2-ро място в Общинското състезание.

Мая Величкова

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.