Обсъждаха детското и училищно здравеопазване в Троян

DSCN2262 Община Троян организира на 11 ноември дискусия по проблемите на детското и училищно здравеопазване, която бе провокирана от внесения преди време в ОбС “Анализ на здравословното състояние на децата и учениците в общината” и последвалото решение за дебат по темата. На срещата присъстваха:  Цецка Димитрова – ресорен зам.-областен управител, директорите на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Цветолюба Генкова и на Регионалната здравноосигурителна каса /РЗОК/ д-р Венета Иванова, д-р Соколарска от РЗИ, ПК”Здравеопазване и социална политика” и ПК”Образование, спорт, култура и граждански организации” към ОбС-Троян, директорите на детските градини и училищата на територията на общината, медицинските специалисти от здравните кабинети.

            На срещата бяха дискутирани теми, свързани с качеството на училищното здравеопазване, взаимодействието на медицинските специалисти от здравните кабинети с общопрактикуващите лекари, с родителите  за получаване на точна информация и изготвяне на анализ за здравословното състояние на подрастващите и др.

“Здравето на нашите деца не е просто едно административно задължение, а наша отговорност и всички ние трябва ефективно и целенасочено да работим по този въпрос”. С тези думи кметът на Троян Донка Михайлова  откри дискусията, като поясни, че целта на срещата е да се оцени състоянието, да се очертаят проблемите и да се постигне единомислие относно действията за подобряване работата в тази насока.

Валя Даскалова – специалист от общинската администрация, представи сравнителен анализ на заболяванията сред децата и учениците в област Ловеч и отделно за Троян, от който  бяха направени интересни  и в същото време обезпокоителни  изводи:  в община Троян, сравнена с останалите общини от областта,  при децата  се откроява малко по-висока заболеваемост от пневмонии, бронхиална астма, алергичен ринит и тонзилит,  но пък по-нисък процент на децата със затлъстяване / 7% за областта и 4,9 за Троян/.

            При учениците: тонзилитите /сливиците/  и гръбначните изкривявания са  два пъти по-чести в Община Троян; Пневмониите с 15,60% относителен дял са третата група най-чести заболявания и заедно с гастритите / 7,50%/  са отчетени като характерни за учениците в община Троян. И при учениците единствено затлъстяването е с по-нисък процент в троянска община в сравнение с другите общини.

Няма информация за здравното състояние на 74 деца и ученици. Според изводите от доклада на РЗИ непълнотата е поради некоректно подадени данни от личните лекари и липса на комуникация между тях и здравните специалисти.

От презентацията на зам.-кмета Поля Димова  присъстващите добиха представа за постигнатото и за  проблемите : В община Троян е осигурено медицинско обслужване  във всички 13 училища  в общината и 8-те детски градини. В последните е въведено единно меню, съгласувано от диетолог, непрекъснато се обновяват кухненските блокове в съответствие с нормативните изисквания. Отчитайки съществуващите проблеми, в Анализа се дава отговор и  на въпроса какво е нужно за  да се подобри работата: да се извършат законодателни промени, които ясно да определят мястото и ролята на медицинските специалисти от здравните кабинети;  да се мотивират последните да повишават квалификацията си и др.

            Директорът на РЗИ д-р Генкова  говори за контрола, който РЗИ  осъществява, а той е свързан с имунизациите и епидемичните показания, контрол върху седмичните разписания при учениците, тяхното съгласуване и храненето, както и оценка и анализ на здравословното състояние.  Тя обърна внимание на факта, че РЗИ няма механизъм за контрол  върху истинността и достоверността на информацията, подавана от общопрактикуващите лекари на медицинските специалисти, на базата на която се правят анализите и  от тук следва необходимостта за по-добро взаимодействие на  медицинските специалисти с личните лекари.

Д-р Соколарска – гл.експ. дирекция “Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ отбеляза, че заболеваемостта в детските градини и училищата на община Троян  не е по-различна от тази  в страната.  Относно храненето, в Община Троян то е най-добро в цялата област. За децата от 0 до 3 години в Детската млечна кухня се предлагат 4 вида месо – заешко, пуешко, телешко и риба. Ткъв богат асортимент няма в никоя друга община и още – в Троян  стриктно се спазва изискването при изготвяне на менютата задължително да участва медицински специалист,  бе категорична д-р Соколарска.

Д-р Иванова – директор на РЗОК  не скри очудването си, че в град като Троян, с чист планински въздух, има толкова много пневмонии и алергии. Според нея е необходим по-задълбочен анализ и  тя се ангажира да помогне  в установяване на причините.

“Трябва да се опитаме да стигнем до истината”, бяха думите на кмета Михайлова  за големия брой пневмонии и алергии при децата.  Нейната позиция относно 74-те деца без личен лекар е категорична: “Трябва да се опитаме да установим кои са тези деца, защото е твърде безотговорно ние да държим  74 деца на територията на общината без личен лекар и заедно с директорите да се опитаме да мотивираме  родителите на тези деца да потърсят личен лекар. По повод високия процент гръбначни заболявания сред учениците, Михайлова предложи  да бъдат възстановени групите за лечебна  физкултура в училищата.

В чисто професионален план  д-р Цветомила Дудевска е на мнение, че многото  пневмонии  говорят  за ненавременно   хваната  вирусна инфекция, нелекувана бързо и по правилния начин, задържане на вредни частици във въздуха  поради разположението на града /няма движение на въздушните маси/,  масово допускане на болни деца в колективите и др.

Зам.-областният управител Цецка Димитрова не скри, че е впечатлена от проведената дискусия,  от задълбоченото обсъждане на въпросите, че има воля и желание  проблемите да се решават.

В заключение кметът на Троян Донка Михайлова  информира присъстващите, че Община Троян ще продължи да полага значителни грижи по отношение на детското хранене. Тя припомни, че над 55% от храненето в Денската кухня се финансира от Общината и се поддържат цени, които са най-ниски на територията на Ловешка област. Общината поддържа над 50% дофинансиране на децата в детските градини, едно значително финансиране на зелените училища и на дейността на 17 лицензирани спортни клубове. Кметът  обеща да се направи проучване относно възможността за създаване на сборни групи по лечебна физкултура.

И струва ми се, че най-важното нещо, с което  следва да излезем от тази среща, каза в заключение Михайлова, е ангажимента  ни да подготвим и внесем за обсъждане в ОбС Общинска програма за промоция и профилактика на здравето и лечение на хроничните заболявания на децата и учениците за периода 2013 – 2015 година. В тази програма ще залегнат всички изводи, които направихме тук, защото здравето на нашите деца заслужава нашите  усилия!

 

Маргарита Генкова – ВО

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.