Ловешки музиканти са лауреати на песенен фестивал в столицата

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДвама ловешки музиканти са лауреати на песенен фестивал в столицата и ще участват на голям гала-концерт на 7 декември. Това са пианистът Валерий Хомяков и певецът Стоян Груев (бас), които разказаха пред НГ за своето представяне. То е било в два конкурса – фестивал на патриотичната песен и фестивал на фронтовата песен „Альоша”, проведени в София на 19 и 20 октомври.

„Ние участваме и в двете с по една песен. Едната песен беше българска – „Хайдушка песен“ от Добри Христов, а другата се казваше „Песен за Днепър”, тя е фронтова песен“, разказва Стоян Груев.

„Класираха ни като лауреати и ще участваме на гала-концерта на 7 декември в Руския културно-информационен център. Имаше певци от цяла България – голямо преживяване. На заключителния концерт ще има и награди“, допълни Хомяков.

Провеждането на два фестивала в едно вече е традиция за самодейните състави. Това бе четиринадесетият фестивал, наречен за патриотична и антифашистка песен „Сребърни чучулиги“ и единадесетият фестивал на фронтовата песен „Альоша“. Пред столичната публика са се представили 70 състава с над 900 участници и 54 индивидуални изпълнители от 6 до 84-годишна възраст. Участвали са и смесени групи с възрастни изпълнители и деца, детските вокални групи и млади индивидуални изпълнители. Сред тях и руски граждади, живеещи в България.

Журито е било в състав председател проф. Михаил Букурещлиев – фолклорист, музиковед, членове композиторите проф. Стоян Ангелов, Кирил Икономов и Андрей Дренников и Калина Диханова, лауреат на международни песенни фестивали.

Цветан С. Тодоров (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.