Няма изход за затруднения Ангел от Ловеч – ще трябва да лети над жп-линията

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСлед като  едва не загина от преминаващ влак, сега общината му предлага да заобикаля с патериците още един километър.

Ще трябва да летя през жп-линията, а аз нямам дори инвалидна количка, сподели отчаян пред НГ Ангел Георгиев от Ловеч, след като получи служебен отговор от община Ловеч на неговата молба за траверси над линията.

Както писахме преди три месеца, Ангел щеше да загине от преминаващ влак, след като инвалидната му количка се заклещи в релсите. Тогава той успя да отскочи и да спаси живота си от идващия влак.

Причината за инцидента е, че там, където той излиза от своя дом, от години няма прелез и траверси. Затова е рисковано да тпресичат не само за него, който е инвалид, а и за стотината жители в блока зад линията.

Сега с писмо  общината му съобщава следното: „Във връзка с жалба, вх. № R 9400 1035/3 септември 2013 г. относно претърпяна злополука на жп линията Левски – Ловеч – Троян в района на блок 217, срещу входа на жк „Здравец” ви уведомявам, че там, където вие сте пресичали жп линията, няма законно регламентиран прелез за пешеходци и по тази причина там не могат да бъдат монтирани каквито и да е съоръжения.“ Подписът е на зам.-кмета Младен Младенов.

Това е пълна лъжа, коментира писмото Ангел. Той припомня, че там е имало бариери. В момента обаче няма. Предишните са се командвали от завод „Балкан”. Единственият начин за Ангел, който от малък е в инвалидна количка, е да обиколя още 1 км към пътя за Плевен. Там се минава покрай фирма за дограми, където има зли кучета. Веднъж, когато минал, животните видяли неговата моторна количка и се нахвърлили.  Мен ме е хапало куче, твърди Ангел.

След като през лятото Ангел по чудо се спаси от връхлитащия влак, неговата количка е на ремонт. До сега не е ремонтирана и едва ли ще стане скоро. Сега той се придвижва сколи на добри приятели, защото с двете патерици трудно може да мине стотина метри. Всички жители на жилищния блок пресичат там, където „няма законно регламентиран прелез за пешеходци“.

Правят го на свой риск, коментира ситуацията зам.-кметът Младен Младенов. Според него няма друг начин, освен Ангел да минава по заобиколния с 1 км път. Там обаче има, както видяхме, други рискове.

С проблема бе запознат и кмета Минчо Казаджиев. Трябва да се помисли за някаква обща инициатива между общината  и БДЖ, за да се реши този пробмем, дава надежда кметът-

Прелезът е собственост на БДЖ. Те навярно са го съкратили поради икономии. Сега само те могат да го възстановят.

Те постоянно мислят да закрият цялата линия за Троян, камо ли да правят прелез за един човек, коментират скептици от Ловеч. Но ако се замислим, точно по отношението ни към един човек съдим доколко сме социално отзивчиво общество. Иначе на думи сме…

Цветан С. Тодоров

бр 76 2013

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.