Раннобудни студенти от Йена, Германия, искат оставката на Орешарски

йенаДнес, 10 ноември 2013 г., будната България отбелязва 24 години отложена демокрация след „дворцовия преврат“ в БСП (БКП). Докато раннобудните студенти в столицата водя протестите срещу правителството на Орешарски, дълбоката провинция се готви за дълга „политическа зима“. Но не съвсем, защото светът е глобален. Ето какво казват младите от „Фридрих Шилер Университет“ (Йена, Германия) в отворено писмо, подкрепа на исканията за оставка.
Виж тяхното отворено писмо, изпратено и до НГ:
ДО
Г-н Михаил Миков, Председател на Народното събрание;
Г-н Пламен Орешарски, Министър-председател на Република България;
Г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България;
Г-н Константин Пенчев, Омбудсман на Република България,
Ние, българските студенти, учещи и работещи към университета „Фридрих Шилер“ в гр. Йена, Германия изразяваме своята подкрепа към българските студенти и сънародниците ни в исканията им за демократично и отговорно управление на България. Заставаме твърдо зад призива за промяна в изборния закон, оставка на кабинета Орешарски и насрочване на нови парламентарни избори.
През изминалите повече от 20 години както родителите ни, така и ние, живеем с очакване и надежда за демократично и прозрачно управление и върховенство на закона. Вместо това ставаме свидетели на преследване на корпоративни и лични интереси от страна на властимащите, занемаряване на националните интереси на България и на българските граждани. Всичко това поражда у нас недоверие в институциите, погнуса от липсата на морал у „силните на деня“, както и усещането, че нашият глас няма да бъде чут.
Жертва на това порочно управление сме и ние, българите зад граница. Но макар да сме вън от страната си, ние не сме престанали да се наричаме българи; не сме спрели да се вълнуваме какво се случва в родината ни; не сме спрели да доказваме, че сме умен, талантлив и работлив народ; не сме спрeли да живеем с надеждата, че ще получим реализация у дома.
Не желаем повече корупцията, олигархията и монополът да подронват авторитета на България в Европа и по света. Заставаме твърдо против некомпетентността, нехайството и цинизма на политиците.
Дистанцираме се от решенията им и ги призоваваме към оставка и разпускане на 42-то Народно събрание.
Нашите искания:
Прозрачност и демократичност при назначаване на кадри, при взимане на решения и одобряване на закони и проекти;
Ликвидиране на двойния стандарт в съдебната система;
Реформа в здравеопазването, целяща повишаване качеството на здравните услуги;
Модернизиране на висшето образование – увеличаване субсидиите за университетите и научните проекти, актуализиране на учебните планове, подобряване на материалната база;
Финансова стабилност, подпомагане малкия и среден бизнес в България, създаване на благоприятна среда за реализацията на младите специалисти и повишаване на жизнения стандарт на българските граждани.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.