Над 50 служители на Ловешкия затвор протестират – тежки условия

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВече сме на студена вода, изтъкнаха днес над 50 служители на Ловешкия затвор, които протестно пиха вода и кафе на 100 метра от входа на затвора. Символичният протест в почивното време (по закон нямат право на стачка) е срещу дискриминацията от страна на ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Министерството на правосъдието.

Сред исканията на служителите е техните заплати да достигнат тези на работещите в МВР. Друг спорен момент е отчитането на прослужените часове, изтъкна местният синдикален лидер Атанас Трифонов. Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е издала заповед за отчитане на по-малко часове, когато бъде намерена разлика с постановеното от съда. Въпреки че синдикатът печели делата, на практика служителите все още доработват часовете, но не им се заплаща извънреден труд, когато часовете са повече от предварително нормативно установените.

По думите на Атанас Трифонов, заплащането на служителите в затворите е по-ниско спрямо това на полицаите и на съдебната охрана в страната и при специфични условия на труд. Например работещите в съдебна охрана вземат приблизително четири пъти повече от служителите в затворите. Според него Ловешкият затвор, и по-точно една част от него, се нуждае от спешен довършителен ремонт.Отговор на исканията е бил, че пари няма.

Трифонов даде пример с една охранителна вишка, която е пред срутване, но продължава да се използва. Ловешкото синдикално дружество е едно от най-големите у нас – има 112 човека. В същото време управата на затвора упражнява натиск върху членовете да не протестират – имало дори заплаха с полиция. Всяко правителство обещава промяна, но такава няма, изтъкна Трифонов.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.