Очаквано ВиК Ловеч се сдоби с нов съвет на директорите, въпреки протестите на служителите

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОчаквано и въпреки протестиращи служители, в понеделник бе избран нов съвет на директорите на „ВиК“ АД – Ловеч. Това стана на извънредно общо събрание на акционерите на дружеството. В него влизат представител на държавата, която е собственик на 51 процента от акциите, както и на още шест общини от областта, които си поделят останалата част акции.
На събранието е взето решение да бъдат освободени тримата членове на съвета на директорите Илиян Илиев, Данаил Събевски и Невена Иванова и са избрани трима нови членове – Тихомир Матеев, Иван Чулев и Пламен Никифоров. Това съобщи Пенко Пенков, упълномощен представител на община Ловеч.
Както НГ писа, промените са инициатива на депутата Димитър Горов, който предложи свой роднина за нов изпълнителен директор. Последните седмици имаше шумна кампания за чаканите промени, инициирана от депутатите на двете спорещи страни – ГЕРБ и БСП.
По време на общото събрание около тридесет човека се бяха
събрали на мълчалив протест пред сградата на ВиК – Ловеч в
подкрепа на досегашното ръководство.
Димитър Димитров, представител на протестиращите, заяви че са внесли 250 подписа от общо 340 работещи в дружеството до президента на Република България, до омбудсмана, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Народното събрание и до общините с дялово участие във „ВиК“ АД – Ловеч. Протестиращите още не знаят какви са мотивите
за смяната на ръководството. Според тях промяната е продиктувана от партийни пристрастия, защото дружеството се развива успешно. Те заявиха още, че са готови загражданско неподчинение. Тази сутрин част от тях протестираха мълчаливо пред сградата на ВиК в Ловеч.

Какво се случи по-рано?

Битката за ВиК – АД се решава днес и тя изглежда с предизвестен изход, но пък последните дни бяха изпълнени с множество акции. Без съмнение извънредното общо събрание ще смени борда на директорите на ВиК – АД , Ловеч, но има всички основания да се счита, че битката ще продължи с обжалвания.

Последните дни бяха особено напрегнати за дружеството, което по принцип при всяка смяна на правителство се тресе от конфликти. Днес явно БСП иска да си вземе „загубените“ позиции по времето на управлението на ГЕРБ.

В петък стана ясно, че Административният съд в Ловеч не е уважил две жалби срещу взето решение на Общинския съвет в Ловеч. Самото решение обвързва как да гласува представителят на общината Пенко Пенков на днешното събрание, а той трябва да гласува за смяна на членове на борда. Оспорваше се начинът, по който е взето решението от съветниците, но съдът казва, че няма причина за тревога. Жалбите бяха подаде на 30 октомври от изпълнителния директор на ВиК Данаил Събевски и от общинския съветник  на ГЕРБ Ирина Митева.

В събота Данаил  Събевски даде пресконференция в Априлци, тъй като една от основните атаки на депутата на БСП Димитър Горов е за извършеното строителство на нова сграда там. (За Априлци виж отделно).

Същевременно от ГЕРБ многократно изтъкнаха, че готвеният за нов директор Тихомир Матеев е текстилен инженер и близък роднина на депутата от БСП Димитър Горов. Фактът не се отрича, но депутатът твърди, че това, „че са приятели, не може да е причина той да заема  държавни и управленски постове“.

През последната седмица близо 150 служители на ВиК се подписаха в подписка срещу смяната, но това едва ли ще повлияе, тъй като са важни гласовете, а тези на държавата плюс община Ловеч ще имат превес.

Община Ловеч заедно с общините Априлци, Летница, Ловеч, Луковит, Угърчин и Ябланица имат 49 процента участие в акционерното дружество срещу 51 процента на държавата.  Въпреки конфронтация  представителят на общината Пенко Пенков ще гласува „за“ смяната на досегашния съвет на директорите  Илиян Илиев, Данаил Събевски и Невена Иванова с  Тихомир Матеев, Иван Чулев и Пламен Никифоров. (НГ)

„Ябълката на раздора“

Построяването на нова сграда в Априлци беше задължително

Построяването на новата сграда на ВИК – Априлци беше задължително и трябваше да стане независимо кой управлява дружеството, изтъкна в петък изпълнителният директор Данаил Събевски. Въпреки това новата сграда се оказа „ ябълката на раздора“. Строежът е заложен в бизнес плана още от предишното ръководство за 2005- 2008 г, ние просто го изпълнихме. Ако не го бяхме направили, нямаше как да бъдем сертифицирани според изискванията на ЕС за околната среда, допълни Събевски.

Бившата сграда ВиК е ползвана под наем от община Априлци, тя е в окаяно състояние и никой ни би могъл да продължи нейния живот – лоши условия на труд, течове, мизерия. Абсолютно несъстоятелни са твърденията на депутата Димитър Горов, че новата сграда е разход, който е довел до увеличение но цената на водата, допълни Събевски. 480 000 лв. е крайната цена на строежа чрез целеви кредит с три години гаранция, тоест това не оказва влияние на цената на водата, посочи Събевски. Освен това дружеството е наследило 10 годишен кредит от предишното ръководство на стойност 6 милиона лв., с годишна вноска 600 000 лв. За три години сме върнали 1 800 000 лв., което прави новият кредит рефинансиране на стария.

Заедно с депутата от ГЕРБ Николай Нанков журналисти посетиха в петък и двете сгради. Тук Нанков изрично подчерта, че  няма родствена връзка със Събевски, тъй като това бе друго обвинение към двамата.

Новата постойка е на собствен терен и не може да става и дума за сравнение със старата. Освен канцеларии има две стаи за отдих и трапезария с камина, но това, според стопаните, е напълно в реда на нещата. Наличието на този „блок за почивки“ обаче е сред главните аргументи на Димитър Горов. Клиентите на клона на водното дружество вече имат несравнимо по-добри условия, да не говорим за служителите.

Априлци има 160 км старата водопреносна мрежа и обслужва една 3000 души. Това е все едно цялата мрежа на Пловдив да водоснабдява само един голям жилищен блок, прави сравнение местният служител Станчо Кавашки. Това прави тежки условията в Априлци тежки и клонът не може да се справи сам, а след като съм сменил вече седем директора, мога да твърдя, че смяната е политическа, допълни Кавашки. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.