Спорът за Левски и поп Кръстю: Още ни вадят здрави зъби заради „предателството“

Pop_KrastioОт Освобождението до сега ловчалии в спора им за поп Кръстю са разделени на две групи – „предател е” и „не е предател”. След като Вазов и други авторитети направиха дълбока следа в историческо съзнание, и днес има хора,  които са категорично против да има площад на името на поп Кръстю в Ловеч. Докога ще ни вадят здрави зъби, само защото сме от Ловеч –  това се пита поетът и разпространител на вестници Марин Колев в нова статия по повод  идеята да се кръсти площад на името на поп Кръстю. Припомняме, че идеята бе „замразена“ от Общинския съвет и се чака национално обсъждане.

Марин Колев: По-рано и аз мислех, че поп Кръстю е предател, но през 1970 г. се запознах с историческата литература по повод първата си пиеса за Васил Левски. Така установих, че свещеникът е жертва на клевета. Тя се пръква в  семейство Луканови, поема се от Любен Каравелов, Захари Стоянов, Иван Вазов и става държавна политика от Освобождението до сега.

Казионни учени като Иван Унджиев и Дойно Дойнов поддържат тезата за предателството. Но редица други изтъкнати историци доказват, че „аргументите“ за предателството не почиват на никакви факти и документи. Това са Николай Генчев, Константин Косев, Божидар Димитров и още десетки други.

В инициативния комитет за даване име на площада четем имената на Георги Мишев, Марко Ганчев, Банко Банков, Петко Еврев, Иван Лалев и други интелектуалци.

Нашият съгражданин Красимир Андреев чрез НГ неотдавна прикани да засилим вниманието си към съратниците на Левски. Всички от комитета в Ловеч, които Апостолът е критикувал в последните си писма за страхливост и пораженско поведение, и най-вече онези от Тетевенско, които предават Левски пред турския съд – на всички тях имената им отдавна стоят на паметници, паметни плочи, по табели на улици и площади.

Нека Красимир Андреев отправи към тях гражданското си чувство за справедливост, а после към поп Кръстю, чиято памет бе помрачавана 120 години.

Ако кръстим площада в Ловеч на свещеноиконома, ще направим малък жест на покаяние пред неговите потомци. Те си отидоха от тоя свят почернени от клеветата.

Често нашите съграждани чуват: „А, и ти ли си от Ловеч, дето предадохте Левски!” Потомственият варошлията Иван Арабаджиев ми разказа поучителна случка.  Като войник му вадят болен зъб. Когато зъболекарят разбрал, че пациентът е от Ловеч, казал, че ще му извади и един здрав зъб за наказание?! Щото е от града на „поп Кръстю, предателя на Левски“. Така и направил.

В това отношение може да вземе пример от някои ръководители на БКП в Ловеч, които навремето намираха начин да противостоят на генералната линия на партията и подкрепяха истината, че поп Кръстю не е предател. Когато написах моята първа пиеса за Апостола „В подножието на Голгота”, първи секретар на ОК на БКП беше Ненчо Станев.

А Петър Балевски (по-късно заел поста) привика апаратчиците в кафенето на партията и им натри носа, задето се бяха вдигнали срещу пиесата на Васил Станилов „Как е името ти”, поставена от Николай Поляков. Още са ми пред очите партийните чиновници, възмутени, че поп Кръстю е показан като достоен събрат на Левски. А Балевски в директен сблъсък със своите подчинени им доказа, че те са некомпетентни по историческите факти.

Същото разбиране прояви и Лазар Дончев (сменил Балевски), когато беше поставена втората ми пиеса за Левски „Златна свобода”, в която поп Кръстю остава верен докрай на Апостола. Лазар Дончев и днес се подписа под призива да бъде кръстен площада на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров. И има железен аргумент, че след като потерята не знае кого хваща в Къкринското ханче, се изключва всякакво предателство.

Марин Колев, председател на Културно общество „Поп Кръстю” – Ловеч

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.