Данчо Заверджиев спечели поредно дело срещу кмета на Ловеч

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГражданинът  Данчо Заверджиев (на снимката) спечели поредно дело срещу ловешкия кмет Минчо Казанджиев.  Решение на Административен съд Ловеч от 30 октомври т.г. отмени отказ на кмета, който не предостави достъп до обществена информация, искана от гражданина.

Как се стигна до това дело?

На 23 май 2013 г. Заверджиев поискал от кмета копие от пътна книжка на лек автомобил с рег. № ОВ 5000 АК, който е собственост на общината. Интересува го къде се е движела колата от 01.01.2012 г. до 31.12.2012 г. Жалбоподателят е обосновал искането с цел да си състави мнение за законосъобразното прилагане на изискванията за съставяне на документите, свързани с експлоатацията на колата. Основание има и съгласно закона за счетоводството, като се сочи и надделяващ обществен интерес.

Кметът на Ловеч отказва достъп до поисканата обществена информация с решение изх. № Р-ДОИ-45-1/04.06.2013 г. Там се сочи, че пътната книжка не се съхранява в дирекция „Икономическа политика и бюджет” като счетоводен документ, че книжката не съдържа информация, която жалбоподателят иска и че не са налице елементи на надделяващ обществен интерес. Отгоре на всичко „копирането на подобни обемни документи не отговаря на смисъла и целта на закона“.

Всичко това е оборено последователно и логично в решението на съдията Мирослав Вълков от АС – Ловеч.

По време на самото заседание на 30 септември обаче се чуха и други любопитни неща.

Пълномощникът на ответника по делото (кметът на общината), оспори жалбата на Данчо Заверджиев с аргумента, че, „видите ли, с тази кола да не е извършено престъпление, че да се иска книжката? А това, че някой си е свършил някаква работа, нали затова е кола?“.

От по-ранна информация на кмета става ясно,че служебният  автомобил ОВ 5000 АК е изминал да въпросния период 40 155 км, което струва 18 208, 63 лв.

Заедно с втория служебен автомобил  са навъртяни общо 84 131 км за 34 755,01 лв.

Така че копие от книжката на колата може ясно да покаже кой, къде и защо е пътувал със служебната кола. Не е необходимо непременно да има катастрофа, за да има надделяващ обществен интерес.

Сега кметът трябва да се произнесе в едномесечен срок и да отговори на Заверджиев, при съобразяване със задължителните указания на съда по тълкуване и прилагане на закона, дадени в мотивите на съдебното решение. То може  да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

На практика това е четвъртото спечелено от Заверджиев дело по ЗДОИ срещу кмета на общината. Заради активната си гражданска позиция Данчо Заверджиев два пъти (2010 г. и 2013 г.) е отличен с грамота от ПДИ, на празника 28 септември – Ден на правото да знам.

Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.