30 години затвор за убиеца на Ива, реши съдът в Ловеч

иво30 години затвор за полицая, убил Ивелина Славчева (25 г.) , постанови Окръжният съд в Ловеч в петък. Делото мина при съкратено съдебно следствие без разпитване на свидетели, по внесени молби от подсъдимия Иво Маринов и неговия адвокат Марин Марковски, които съдът уважи.
Бившият вече служител на районното полицейско управление в Ловеч бе обвинен в умишленото убийство на Ивелина Славчева по начин опасен за живота на мнозина и с особена жестокост, както и за опит за убийството на приятеля на Ивелина Александър Колев. Славчева бе застреляна със служебното оръжие на Иво Маринов на 15 септември 2012 г. на паркинга пред дискотека в центъра на Ловеч в присъствието на Александър Колев и Христина Христова.
В началото на съдебното заседание адвокатът на Иво Маринов Мартин Марковски поиска от съда да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза на обвиняемия. Мотивът – според психиатъра в затвора в Плевен той страда от параноидна шизофрения. Съдът не уважи молбата на адвоката, тъй като по време на досъдебното производство са били направени две психолого-психиатрични експертизи, които са доказали, че Иво Маринов е вменяем и може да носи съдебна отговорност. Така бе даден ход на делото.
Маринов се съгласи с представените веществени и писмени доказателства за извършеното от него и с изнесените факти в обвинителния акт, изложен от прокурор Димитър Димитров, както и да не се събират доказателства по фактите.
От прокуратурата бе поискана доживотна присъда без замяна, но при съкратената съдебна процедура настояваха за 30 години лишаване от свобода. Марковски поиска минималното наказание – около 10 години и по-малко.
Съдът изцяло уважи внесените граждански искове от родителите на убитото момиче – Ренета и Георги Славчеви, Иво Маринов да им заплати по 200 хиляди лева неимуществени вреди и разноските по делото. Бе постановено също подсъдимият да заплати и 10 000 лева на Александър Колев.
Последните думи на Иво Маринов пред съда бяха:”Съжалявам много за случилото се. Много съм го обичал това момиче и не знам как се стигна до това.”
На излизане от съдебната зала бабата на убитото момиче попита адвокат Марковски какво би направил, ако това се случи с неговата внучка. „Ще го убия, няма да се занимавам с правосъдие”, заяви защитникът.
Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Дани Балабанова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.