ПДИ: Активната прозрачност на институциите е наложителна

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГраждани, журналисти и представители на институции се включиха в петък в семинар и работна среща на Програма достъп до информация (ПДИ) в Ловеч. След известно прекъсване екипът на изпълнителния директор на ПДИ д-р Гергана Жулева отново се срещна с ловешката общественост. Фондацията се бори за прозрачност на властта чрез ЗДОИ, а днес настоява за по-голяма активна прозрачност на институциите, главно в интернет. Първата част на форума бе с представители на администрацията и прокуратурата, а следобедната среща с граждани и журналисти. При откриването слово произнесе областният управител Милко Недялков, а във втората част на срещата активно се включи депутатът Корнелия Маринова.

Хубаво е, че инициативата на ПДИ се завръща отново в Ловеч, защото едно такова гостуване е в полза и на граждани, и на институции, каза ва откриването Милко Недялков.  „Много ми е трудно като областен управител да накарам някои общини да работят както искат гражданите. Като казвам това, имам предвид, че сайтовете на общините се предоставя информация за предстоящи и изминали културни и масови събития, но не се публикуват нормативни актове и решения. Някои дори са доста пестеливи в информацията която дават“, допълни Недялков. Според него трябва гражданите да се стремят да използват механизма за достъп до информация.

Гладът за повече обществена информация трябва да се засилва и да става гаранция за по-добро управление, каза следобед депутатът Корнелия Маринова. Колкото повече истината се чува и познава, толкова повече властта ще бъде респектирана, а само така властта работи добре, допълни Маринова.

По време на форума бяха изнесени факти за рейтинга на ловешките общини по отношение активност и прозрачност в интернет-сайтовете. На първо място е община Летница (30 място в страната), на последно е Априлци (203 място). Ловешката общината е на 32 място, а за отбелязване е, че 7 общини са в първата стотица от всички общини в страната. Сред най-интересните въпроси бяха за пълна прозрачност на публичните финанси от 1 януари 2014, задължеността на директорите на училища да отговарят на заявления по ЗДОИ, използването на отворен код (open office)  за прозрачност и други. На тях отговориха  адвокатите на програмата Александър Кашъмов и Фани Давидова.

Цветан Тодоров

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.