Пълна прозрачност на публичните финанси от 1 януари – какво да очакват общините?

кашъмов  1Юристите на ПДИ ще разясняват проблемите на прозрачността в Ловеч на 18 октомври. На снимката Александър Кашъмов.

 

Бюджетната прозрачност  прави решаваща крачка напред  чрез нормативното й  уреждане в общ  устройствен нормативен акт. Законът за публичните финанси влиза в сила в основната си част на 1 януари 2014, припомнят от Програма достъп до информация (ПДИ). В обширна статия юристът от фондацията Стефан Ангелов обърна внимание на промените, които задължават и общините (виж на сайта aip-bg.org).

Същевременно стана ясно, че юристи на ПДИ ще гостуват в Ловеч на 18 октомври от 10 часа в Синята зала на хотел „Ловеч“ и ще дават консултации по тези и други проблеми на прозрачността на властта.

Важно е обаче да се знае, че с този закон се отменят закона за устройството на държавния бюджет и закона за общинските бюджети. Кодифицират се  правилата по материите, уреждани от предходните два закона, като се синхронизират с директива 2011/85/ЕС на Съвета от 8 ноември 2011 относно изискванията за бюджетните рамки на държавите членки.

С други думи – влизат в сила подробни процедури за съставянето, приемането, изпълнението и отчитането на бюджета и неговата прозрачност. Въвеждат се задължения за активно публикуване на определени видове информация по публичните финанси в интернет. Новост е предвиждането на административнонаказателна санкция за неизпълнение на задължение за публикуване на информация или на документи на интернет страница, включително индивидуални глоби.

Така вече всички първостепенни разпоредители с бюджет трябва да публикуват на интернет страницата си утвърдените си бюджети, ежемесечните отчети за изпълнението на бюджетите си (включително за сметките за средства от Европейския съюз),  тримесечните отчети за изпълнението на бюджетите си. Първостепенните бюджетни разпоредители с програмен формат на бюджетите си (общините, които са избрали този формат) публикуват на интернет страницата си и него.

Задълженията за активно публикуване са доста, гаранция за ефективното им изпълнение са санкциите. Практиката досега е показва, че досегашните задължения за активно публикуване се спазват относително от  властта. Възможността за административно наказание за неизпълнение на задълженията за активно публикуване е положително развитие на законодателството. Именно личната отговорност, а не на бюджетната организация, ще се яви допълнителна мотивация за спазване на законовите изисквания.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.