Николай Нанков в НС: През тези 5 месеца регионална политика нямаше!

n nankovНиколай Нанков атакува регионалната политика на кабинета Орешарски от трибуната на Народното събрание – пълният текст на изказването.

 БСП и ДПС разкриват нови работни места – гледачки на турско

кафе, ще определят инвестиционната стойност на проекти

Народният представител от област Ловеч Николай Нанков, областен координатор на ПП ГЕРБ, защитава поисканият вот на недоверие за регионалната политика на кабинета Орешарски. Днес, 16 октомври, когато се дебатира вотът, бившият зам.-министър на регионалното развитие силно аргументирано атакува политиката в този сектор.

„От почти 5 месеца чуваме декларативни, бланкетни и безаргументни изказвания как тепърва ще видим какво ще свършите. Всичките ви обещания се изместват напред във времето, но трябва да сте наясно, че регионалното развитие и инвестиционната политика не са от сценария на филма „Завръщане в бъдещето”. Каквото направите или не направите сега, не може да бъде поправено в бъдеще. Затова тук тепърва не важи! В тази връзка ние няма тепърва да ви искаме вот на недоверие, затова че, разделяйки ведомството, което провеждаше регионалната политика, практически присъдихте и на двете министерства технически нокаут – МРР е тежко контузено, бих казал направо осакатено, а МИП е в невъзможност да се концентрира и да се държи на крака”, каза от трибуната на Парламента Нанков. „Няма и тепърва да ви искаме вот на недоверие, че челно сблъскахте инвестиционния процес в тапата на закъсняла за откриване магистрала и сега той е в будна кома точно в прехода между двата програмни периода,  когато трябва да приключим с големите инфраструктурни проекти и да постигнем проектна готовност, за да влезем с летящ старт в новия. Тепърва да ви търсим отговорност за кашата в програмирането и преговорния процес при ОП „Региони в растеж” ще бъде национално безотговорно от наша страна като опозиция”, продължи още той.

Нанков заяви, че „ние искаме вот точно сега, днес, когато обезлюдяващите се райони не могат да чакат министърът на регионалното развитие да разбере какво е регионална политика, а министърът на инвестиционното проектиране да разшири хоризонта си от къща с двор върху морска дюна до национална територия и национално пространство”.

По думите му развитието на страната ни не може да чака да се роди, „заченатото в греха на коалиционното изнасилване министерство на инвестиционното проектиране, което и ще носи генетичната политическа и икономическа обремененост на своите създатели”. Отрочето много ще прилича на скандалното му братче от недалечното минало Министерство на бедствията и авариите, което не правеше политика, а беше инструмент за преразпределяне на „порции” и безконтролно потъване на държавен ресурс, атакува Николай Нанков и подчерта, че „балансираното развитие на регионите не може да чака да се забави старта на ОП „Региони в растеж”.

„Дано този път не е като при ОПРР, която вие стартирахте с повече от година закъснение. И ако има начин да се навакса закъснението на старта на програмата, най-удачният е чрез облекчаване на инвестиционния процес”, подчерта още народният представител като се аргументира: „Постигнахте колапс! Проекти на общините на стойност над 10 млн. лева ще се редят на опашка в София за политическа благословия. Например при едно двуфазно проектиране с прединвестиционно проучване общината трябва да внася проекта цели 7 пъти в МИП”.  И се обосова – „внася прединвестиционно проучване, чака забележки; внася пак – чака одобрение и избор на вариант, внася идеен проект – чака забележки, внася го повторно – чака одобрение; внася технически или работен проект, чака забележки, внася пак – чака одобрение; и накрая внася искане за разрешение за строеж и отново чака докато го получи”.

„По думите на вашите експерти като проф. Данов един проект се разглежда 2-3 месеца на всеки етап. Но да приемем, че ще се забързате и всеки от описаните етапи отнеме един месец. 7 пъти – цели 7 месеца. А ни залъгвате, че облекчавате местните администрации, че не съществува риск от забавяне на изпълнението на проектите, че няма риск от загуба на евросредства”, изрази възмущението си Николай Нанков.  Освен това по думите му тези 7 месеца са без технологичното време за изработването на проекта и съгласуването му с други институции, процедурите по ОВОС, комплексно разрешително и т.н.

„Ами при ПУП – коя е тази неземна сила или оракул, която може да определи индикативната стойност на проект на етап ПУП. Или може би ще увеличим заетостта в изпълнение на плана Орешарски, като към всяка община назначим гледачка на турско кафе? И всичко това, без да споменавам отнемането на правомощия на местната власт и погазването на принципа на децентрализация. Но пък не мога да не спомена и осигуряването на възможност за политически или предизборен рекет – кметът е от БСП или ДПС – бързата,  лявата лента. Кметът е от ГЕРБ обаче – умишлено забавяне в пит бокса и за одобрение на проектите, и за разрешение за строеж и за въвеждане в експлоатация”, изрази опасенията си народният представител.

„Поне общините имат една утеха – ако не друго, то ще могат да получат възстановителен и релаксиращ масаж като компенсация на стреса и тичането, на които ще бъдат подложени. Имат си отговорен професионален кинезетерапевт на инвестиционното проектиране и то с ранг на заместник-министър. И вместо почти 5 месеца да се занимавате с разместване на пластове и кадрови бурлески да бяхте командировали по-често експертния си министър в Брюксел, вместо пощальони и бонвивани, да преговаря и да отстоява националните интереси”, атакува още Николай Нанков.

”През тези 5 месеца Регионална политика нямаше! Когато пети месец за една политика и за едно цяло министерство се говори в бъдеще време, това е катастрофа. А когато тази политика и нероденото министерство поставят развитието на страната ни в ступор – защото през призмата на регионалната политика се пречупват всички секторни политики, това е катастрофа с много жертви”, завърши изказването си ловешкият народен представител.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.