Стефан Сотиров за младите в Ловешкия театър – „Балканска“

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ четвъртък вечер в рамките на проявата „Дни на младите в театъра“ (1 – 8 октомври) в Ловеч гостува спектакълът от Шумен „Балканска“ с режисьор Ана Батева. Каква беше изненадата за ловешките театрали, когато видяха, че с трупата пристига и един от ранните директори на Ловешкия театър Стефан Сотиров. Оказа се, че още тогава е имало младежка сцена тук, разказа още Сотиров.

На снимката: Част от шуменската трупа (от дясно на ляво) Александра Михайлова, Ана Батева (режисьор), Васил Грънчаров, Стефан Сотиров, Ованес Торосян и Мартина Варийска

Интервю със Стефан Сотиров:

–         Кога станахте директор в ловешкия театър?

–         Дойдох в далечната 1969 година, късно есента. През 1972 станах директор, чак  до 1977 г.  По мое време доведох в Ловеч голямата група завършили актьори от ВИТИЗ. Направихме първия младежки театър, младежка сцена, и имахме голям отзук. Радвам се, че и днес има такъв форум. Тогава тук бяха Бина Харалампиева, която сега е директор в театър „Зад канала” в столицата. Още работех с Иван Петрушинов, Светла Дионисиева, Димитър Шарков, после стана режисьор. Той сега при нас в Шумен направи вече четири постановки. Последната му премиера беше пролетта. Така че тогава тези хора създадоха облика на Ловешкия театър, като изведнъж художествената му стойност отскочи. След мен директор стана Ангел Геров, за съжаление почина на четвъртата година. Беше театрал от класа, също помогна да се издигне уровенът на театъра.

–         Какви цели си беше поставил по времето, когато беше директор?

–         Днес мнозина говорят, че Окръжният комитет на БКП е диктувал репертоара, но това не е вярно, това са глупости… От Окръжния съвет казват: „Действайте, ние ви вярваме”. А основната цел беше издигането на художествената стойност.

–         Кои постановки си спомняш от това време?

–         Първо направих  „Женитба” на Гогол. Даже тогава театърът беше горял, аз правих основния ремонт и затова играехме в читалището, в малкия салон. Поставихме още заглавия от световната драматургия. „Силата на мрака” на Толостой имаше голям успех, после „Светая светих” – гениална представление беше. Правеха се постановки, имаше и публика много. Хората идваха като на празник.

–         Каква беше причината да напуснеш?

–         Освободиха ме… Искаха да ме правят чиновник, в Окръжния съвет да работя, като заместник-председател по културата. Отказах категорично. Заминах за Шумен и досега съм там. Там ме направиха и почетен гражданин.

–         А къде си роден?

–         Тук, в близкото село Йоглав съм роден. През 1936 г., заедно сме расли с Георги Мишев. Селото ни е много будно. Имаме тук единствения селски музей, много хубав. Преди три години го открихме. Обикновено цяло лято прекарвам в селото. Там са Елена Щерева и полковник Димитър Митев – истински възрожденци. Той създаде музея, той написа историята.

–         Какво представлява гостуващата постановка „Балканска“?

–         Това е първата пиеса македонския автор Деян Дуковски и беше премиерно заглавие за този сезон в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Освен това е дипломен спектакъл  на младата режисьорка от македонски произход Ана Батева, която е с нас сега. Гост- актьор при нас е Ованес Торосян  от Народния театър, участват още Васил Грънчаров, Александра Михайлова и Валентин Ченков. Това е пиеса за социалното неравенство и социалната несправедливост.

Интервю на Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.