Александър Иванов с шест резачки вае вежди. Няма майтап…

sa60 1Майсторът на дървопластиката Александър Иванов работи с резачката за дърво като със скалпел – може да ти изпише вежди. Шегата настрана. Габровецът, женен и живеещ при ловчалийка, направи в габровския квартал „Етъра“ демонстрация как се прави скулптура от дърво само с резачки. Идеята бе на природен парк „Българка“ и се проведе неотдавна до демонстрационния център в Габрово.

Сашо работи с шест различни резачки. Само за три часа изваял лисица. Идеята е фигурата да е максимално близка до животните в природата.

Александър Иванов е майстор на парковата скулптура. Направил е съоръженията за игра в детския парк на демонстрационния център на Природен парк „Българка“. Там са почти всички животни в Балкана – съсел, лисица, гарван, бухал, пеперуди, глигани, елени и вълци… Негови реализирани проекти  има в паркове на Боровец.

Всяко лято той участва в различни световни срещи на скулптори  с резачки. Признание за майсторлъка му е тазгодишната втора награда от срещата конкурс в Улрихсберг, Австрия, за скулптурата „Момчето, което търси мечето“. Градчето, което е на границата на три държави, събира в началото на август 16 скулптори от Европа. В рамките на три дни те правят своите скулптури от дърво. Сашо изработил 3-метрова фигура на момче, което е стъпило на пън и гледа напред, а под него в хралупата на дървото има мече. От  Австрия  ловешкият скулптор заминава за Англия, където участва в среща на скулпторите с резачки в Сандрингам, графство Норфорк, родното място на принцеса Даяна. Понеже там има дворец на кралицата, под влияние на атмосферата на царствени осанки, Александър Иванов се насочил към трагедията на Шекспир „Крал Лир“. Направил композицията „Бурята“ – крал Лир и неговия шут.

sa60 2После е  край Манчестър, графство Чешир, сред участниците в голям световен конкурс за дървена скулптура. За форума са пристигнали  47 автори от цял свят – Япония, Америка, Европа, Австралия. Александър прави трон, който изцяло е инспириран от природата. Художникът твърди, че винаги се е доверявал на дървото, което му подсказва верните решения.

Жанина Илиева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.