Ивайло Илиев с купа от 8 кръг на автошампионата в Монтана

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЛовешкият автомобилен състезател Ивайло Илиев спечели купата на 8 кръг от републиканския шампионат, провел се на 28 и 29 септември в Монтана. Оспорваното състезание стана  на трасе рали-крос до самия град.  Включиха се 30 участника от всички клубове, съобщи за НГ победителят  Ивайло Илиев.

Ивайло върти волана на спортната си кола от 2006 г. В Монтана в събота е имало свободна тренировка, генерална тренировка и квалификационен тур, І кръг. В неделя се продължава с два квалификационни тура и финали.

 

 

– Как протече тази гонка?

– Интересно. В събота на свободна тренировка стана ясно,че  имахме проблем с колата. Отстранихме го. В генералната тренировка пък се оказа, че не сме с подходящите гуми. Трасето се оказа много хлъзгаво за чистия слиг и трябват макаданови гуми, които могат да се комбинират за асфалт и черна настилка. Изкарахме и квалификационния тур. Имахме четвърто време. В неделя благодарение на моя много добър приятел от Монтана Сашо Александров, многодишен състезател и шампион на България в Х2, клас до 1600 кубика, оправихме проблема. Помогна с гуми и така имахме два силни квалификационни тура, в които поведохме в класирането, влязохме във финал С директно. Като изкарахме на финала  се оказахме на първа позиция.

– Кой ти беше най-силният противник?

– Двама от Монтана, които през цялата година са ми конкуренция. Дори с единия ни разделят много малко точки.

– С каква машина се състезаваш?

– Карам Лада 21074,  в категория до 1600 кубика,  така наречения 1Х2. Състезавам се към  автомобилен спортен клуб „Плевен Райзинг“.  В Ловеч за съжаление няма такъв клуб. Надяваме се за догодина.

–     Какви други победи имаш ?

–       На състезанието в Баховица имам трето класиране, в Плевен имам четвърто време и в Криводол имам пето време. Получавам помощ от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, който и сега ми помогна да участват в това състезание. Искам да благодаря и на многократния шампион на България Цецко Цачев, след това Емил Кичуков, Любомир Кичуков, който е негов син и ще бъде бъдещ състезател.

–       Какво изпитваш зад волана?

–       Зад волана се чувствам много добре, адреналинът ми се повдига и затова участвам в такива състезания. Чувствам се много жизнен. Не може да се сравни с нищо друго. Но искам да предупредя всички, които шофират по пътищата. Да бъдат много внимателни и да не предприемат рискови ситуации. Има си места, където могат да се състезават.

Интервю на Цветан Тодоров

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.