Новата книга „Великденско вино и Франкенщайн” на Константин Илиев обръща темата за Левски и поп Кръстю

K_IlievДа се очертаят границите между мит и реалност – тази задача си поставя драматургът и писател Константин Илиев в новата си книга „Великденско вино и Франкенщайн” (изд. Жанет 45). Тъй като темата за Левски и поп Кръстю постоянно е на дневен ред в Ловеч, а през пролетта тук имаше и голям обществен скандал, писателят бе любезен да предостави актуалната си книга на редакцията. Ето и нашата реакция.

Сборникът съдържа едноименната пиеса от заглавието и няколко есета и интервюта с автора от най-ново време. Пиесата е писана през 1979 г. и е поставена над 60 пъти, включително и в Ловешкия театър. Статия на Константин Илиев за заличените следи от последния път на Васил Левски от Ловеч през Пази мост към Къкринското ханче се появява през 1987 г. После и има друга, публикувана и в НГ през 2003 г. Същата година нашият вестник първи в областта разказва подробно къде се намира Пази мост и с какво е важен  – един премълчаван доскоро от историците факт.

Относно най-важния ден за Апостола, когато е заловен в Къкрина, писателят пише: „Да се търси разликата между мит и реалност е смислено занимание, но нека оставим все пак на Апостола да знае по-добре от нас кога да излезе от Ловеч и откъде да мине в онази фатална нощ на 26 декември 1872 г.”.

Усилията на Константин Илиев заслужават адмирация, тъй като той може да се саморазправи и с двете тенденции – митотворчество и рационален анализ. Пиесата „Великденско вино” за първи път показва крупно художествен образ на поп Кръстю. Затова навремето е критикуван от в. „Работническо време“ – защо е дал възможност на поп Кръстю да говори (?!)

Именно като художествен образ през последните два века поп Кръстю и Левски толкова тройно са вписани в общественото съзнание, че днес измислицата се приема като безспорна истина. Константин Илиев оборва „двойната оптика“ и показва как Георги Мишев като сценарист на документалния филм „Черна легенда” е станал жертва на предоверяването. Пример – Мишев твърди, че поп Кръстю бил пръв приятел на Апостола. Такова нещо в запазените документи няма. Има го обаче в монолога на поп Кръстю от пиесата. Този монолог е художествен, а не документален…

Относно вечният спор кой е предал Левски, Константин Илиев е скрупольозно обективен изследовател и психолог. „Не съществуват не само доказателства, но дори и улики, че поп Кръстю е постъпил нелоялно към когото и да било от съгражданите си. Дори към Марин поп Луканов, Димитър Пъшков и Поп Лукан, за който той не без основание смята, че са споменали името му пред Мазхар паша в София и по този начин са „станали причина” за арестуването му (на поп Кръстю – бел. ред.). На въпроса за лоялността му към Васил Левски обаче не би могло да се даде така лесно еднозначен отговор” (стр. 104).

Причините поп Кръстю да се отнася скептично към Апостола, според писателя,  са убийството на невинния млад слуга в Денчовата къща и застрелването на дякон Паисий от Тетевен по нареждане на Левски. Поп Кръстю нарича революционерите „несмислените народодвигатели”.

В края на крайщата всичко се свежда до кардиналния въпрос – за или против революциите. „Така през 1872 г. в Ловеч дохождат две злини: убито е невинно младо момче, а един обкръжен от ореола на светец човек е даден в ръцете на джелатите.“

Тази социална стигма и днес лежи върху Ловеч с неговите полуискрени тежнения към истината. Нито местно, нито национално обсъждане могат да решат въпроса за предателството, докато обществото съзнание не се покае. Самият Константин Илиев обаче е скептик, че някога истината ще се открие.

Тук може да споменем далечния от нашата история, но иначе интересен и валиден извод от американския филм „Човекът, който застреля Либърти Валънс“ (1962) – „Когато легендата стане факт, публикуваме легендата“. Американците ги разбират тези работи. Защото търсенето на истината няма край, а легендата е… снимка.

Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.