Ловеч с най-много номинации и грамоти от ПДИ на 28 септември

OLYMPUS DIGITAL CAMERAАбсолютен рекордьор беше Ловеч (4 номинации, две грамоти) на церемонията на Програма Достъп до Информация в събота, когато в БТА бяха връчени годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам – 28 септември. За гражданин, който най-активно е използвал правото си на информация бе отличен Данчо Заверджиев (за втори път), а за активна журналистика Павлин Иванов (сайтът Ловечднес). Виж снимката.

Журито трябваше да избере победителите от 39 получени номинации.

Данчо Заверджиев  бе отличен с почетна грамота за упорито и постоянно използване на ЗДОИ в обществена полза. Той е завел 5 дела срещу откази за предоставяне на информация от страна на кмета на Община Ловеч. От тях 3 са спечелени, а други 2 предстои да бъдат разгледани.  Заверджиев е завел и още две дела срещу решения за отказ по достъп до обществена информация срещу Областен управител на област Ловеч, които предстои да бъдат разгледани от съда. След използването на ЗДОИ се стигна до отмяната на решението на Общински съвет Ловеч за такса битови отпадъци за 2012 г. Другите наградени в тази категория са Георги Сербезов  от Пловдив (Златен ключ) и Иван Сапунджиев от Кюстендил (почетна грамота).

Павлин Иванов бе отличен за активна позиция по обществени теми, свързани с работата на общината, общинските дружества и Общинския съвет. С помощта на ЗДОИ Павлин Иванов е провел  журналистически разследвания за размера на възнагражденията, получени от общински служители по европейски проекти и за какво се изразходват средствата в бюджетите на общинските предприятия. С помощта на ПДИ Павлин Иванов заведе две съдебни дела срещу откази да му се предостави информация.

Останалите в тази категория са Доротея Дачкова от в. Сега (Златен ключ) и Константин Караджов от БиТиВи  (почетна грамота).

Другите две ловешки номинации за антинагради бяха за кмета на Ловеч и за председателя на Общинския съвет в Ловеч, но те „загубиха“ в конкуренцията с Министерския съвет (антинаграда „Катинар“) и Столична община (антинаграда „Вързан ключ“).

Останалите отличени могат да се видят на сайта http://www.aip-bg.org/. Като цяло наградите и антинаградите отразяват, както се изрази изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева – „духа на годината на нашето недоволство“.(НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.