Книгата на Христо Христов за убийството на Георги Марков Kill the Wanderer излезе на английски

OLYMPUS DIGITAL CAMERAКнигата на Христо Христов (вдясно на снимката) за убийството на Георги Марков „Убийте Скитник“ излезе на английски език като Kill the Wanderer и тази вечер имаше премиера в книжарница „Хеликон“ (хотел България) в столицата. Вечерта беше приятна изненада с присъствието на множество съмишленици и приятели на Христо Христов. Мнозина говориха за важността на книгата, която излиза на един от световните езици (по израза на Александър Кашъмов от ПДИ). Самият Христо Христов педантично благодари на огромна армия от честни българи и чужденци, които са спомогнали да разкрие истината в архивите на комунистическата ДС и заговорът по убийството на талантливия автор на „Задочни репортажи от България“. Не знам дали го заслужаваме, каза авторът, подчертавайки величието на Марков.

На събитието присъстваха знакови личности като първият братовчед на писателя Георги Марков- Любен Марков, Михаил Константинов, ексдепутатът  Румен Данов, преводачът Дейвид Мосъп, режисьорите Йордан Йорданов (Досиетата Скитник) Атанас Киряков (Оцелелите),писателят Димитър Бочев,  актьорът Руси Чанев, Александър Донев (Орфей),  журналистът изследовател Мария Дерменджиева и много други.

Книгата е дело на издателска къща “Гутенберг” и Американския научен център в София с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България”.

Писателят е срамната тайна на комунизма. Георги Марков беше убит преди 35 години с отровна сачма, с която беше прострелян на моста Ватерло в Лондон. Той беше обявен за враг от комунистическата партия заради критичните си “Задочни репортажи”, излъчвани по западните радиостанции, в които иронизираше и пародираше режима на Тодор Живков.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.