Приемните семейства получават по 435 лв. за отглеждането на едно дете

b4kКръглата маса бе проведена в БЧК  Ловеч по проект „Социална програма за подкрепа на деца и младежи, напускащи социалните институции”

Дали бихте станали приемен родител и как да стане? Какви са възможните партньорства между институциите за още по-широко популяризиране на приемната грижа и показване на досегашния опит с приемни семейства и бъдещи кандидати. Това беше целта на кръглата маса на 24  септември в БЧК – Ловеч, съобщиха оттам. Направен бе анализ от анкетирането на гражданите за това дали биха предприели стъпките за приемни родители. За съжаление, както от анализа, така и от досегашния опит на местните държавни структури, се оказва, че положението не е задоволително. Необходимо е да се предприемат действия за по-широка гласност на възможностите на приемната грижа. Голям е делът на хората, които не са запознати с приемна грижа или не са заинтересовани. Въпреки малкия брой приемни семейства в областта в сравнение с 2011 и 2012 година, все повече семейства проявяват заинтересованост и предприемат стъпки за бъдещи приемни родители, бе мнението на експертите от отдел „Закрила на детето”.

От миналото лято приемните семейства вече получават по 435 лв. за отглеждането на едно настанено при тях дете вместо досегашните 312 лв., разкри проверка на НГ. Това е записано в заключителните разпоредби на постановление, което бе одобрено на правителствено заседание.

До август 2012 г.  „професионални родители” получаваха месечна заплата около 312 лв. за едно дете, 336 лв. за две и 360 лв. за трима малчугани. С промените те вече разполагат с 464 лв. за отглеждането на две деца и 493 лв. за три.

На 27-ми септември, петък,  на площад „Тодор Кирков”  БЧК  ще проведе благотворителен концерт в подкрепа на приемната грижа под наслов „Подай ръка, промени живот, стани приемен родител”.

 

 

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.