Празник на баклавата правят на 28 септември в Малиново, Ловешко

В събота, 28 септември, в Малиново ще се проведе вторият празник на баклавата. Първото му издание бе миналата година. Организатори са местното читалище „Събуждане – 1927 г.“ и кметството в селото. Очаква се в кулинарната изложба-конкурс да се състезават десетки видове домашно приготвена баклава. Качеството и външният им вид ще бъдат оценявани от специално жури от Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч. Ще бъдат връчени награди на класиралите се на първо, второ и трето място, които ще имат и паричен еквивалент. Иначе грамоти за участие ще получат всички, приготвили баклава за надпреварата.

Баклавата е традиционен десерт в Малиново, поднасян на трапезата на всеки празник. Сиропираният сладкиш е световно известен и макар че съществуват спорове коя е родината му, важното е, че все още има хора и у нас, които лично приготвят тесто, разточват го и го пекат на много тънки кори, напълнени сетне с орехови ядки или шамфъстък и залети със захарен сироп, обясняват майстори на вкусотията. Всеки дошъл на празника може да опита от всяка баклава, обещават пък организаторите.

Над 100 самодейци – местни и от съседните севлиевски села Ряховците и П. Славейково, както и от тетевенското Галата и троянското Борима, с изпълненията си ще веселят малиновчани и гости. А гости се очакват чак от САЩ и Испания, а и от цяла България. Поканени са и народни представители, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, областният управител Милко Недялков, председателят на общинския съвет Тихол Тихолов, общински съветници.

Идеята за празника на баклавата е на кмета на Малиново Петър Матеев, който търси по този начин сближаване на етносите, връщане на хората назад в спомените и предаване на традициите на младите. Намеренията са празникът да се превърне в традиция.

Преди танците и песните ще бъдат поднесени венци и цветя от признателните поколения на паметника на загиналите във войните за териториалната цялост на Република България – най-големия монумент, построен в последните 20 години у нас по данни на Министерството на отбраната, открит официално през 2008 г. от президента Георги Първанов. След това двойка самолети ще прелетят в сгъстен боен строй на пределно малка величина над паметника. Така ще бъде отдадена почит към паметта на 57-те загинали във войните 1912-1918 г. малиновчани от състава на 34-и Троянски пехотен полк.

Празникът на баклавата в Малиново е част от месечния културен афиш на община Ловеч за септември. Началото е 11 ч., мястото – площадът пред читалището.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.