Кмет, председател на Общинския съвет, журналист и гражданин в номинациите на ПДИ

пдиЧетири са номинации от Ловеч до Програма достъп до информация (ПДИ) са постъпили до миналата седмица, сочи сайтът aip-bg.оrg. Както е известно, неправителствената организация дава награди за добра или зле свършена работа в сферата на публичността и прозрачността на институциите у нас. Поводът е предстоящият Ден на правото да знам – 28 септември, когато се връчват наградите.

Кметът на община Ловеч е предложен за „Вързан ключ“ от Данчо Заверджиев (Ловеч) и Кирил Терзийски ( ПДИ). Мотивът е незадоволителният отговор дали председателят на Общински съвет – Ловеч е ползвал конкретен служебен автомобил на Община Ловеч за лични цели по време на отпуската си през м. август 2011 г. Съпоставката между поисканата и получената информация показва, че на въпросът кой точно е ползвал автомобила, кметът не е отговорил. Най-общо е посочил, че автомобилът е използван от администрацията на общината и общинския съвет. В същото време е дал информация, която не е искана. Според питащия Данчо Заверджиев „Това е все едно, аз да питам кмета колко е часът, а той да ми отговори днес може да вали може и да не вали“!

Второто предложение за негативна награда е за председателя на Общински съвет в Ловеч, предложение пак на Данчо Заверджиев. Искана е информация по кой параграф от общинския бюджет за 2013 г. има осигурени финансови средства в размер на 1 329 395,11 лв. за поемане на задължението, посочено в запис на заповед съгласно Общински съвет Ловеч?

Отговорът е, че исканата обществена информация е на сайта на Общински съвет Ловеч. Получил е копия  от интернет страницата на общински съвет, на което е подчертан линк. Друго копие от първата страница на решение № 319/01.03.2013 г. относно приемане на бюджета на община Ловеч за 2013 г., както още едно копие на рекапитулация приходи за държавни дейности и за местни дейности. Няма обаче никаква информация за параграфа от бюджета, по който е осигурен разходът.

Предложението за „Вързан ключ”  е за това, че когато се пита за конкретен разход от бюджета, се отговаря, че разходът е от прихода, което на практика представлява „тежко” непознаване на основните правила по  съставянето, приемането, изпълнението, приключването и отчитането на общинския бюджет от председателя на общински съвет.

За активен журналист е предложен Павлин Иванов от сайта „Ловеч днес“. Номинацията е на юристите на ПДИ Дарина Палова и Кирил Терзийски. С помощта на ЗДОИ Павлин Иванов провежда своите журналистически разследвания относно размера на възнагражденията, получени от общински служители за работата им по европейски проекти и за какво се изразходват средствата в бюджетите на общинските предприятия. (НГ)

За активно упражняване на правата си по ЗДОИ e предложен и Данчо Заверджиев (Ловеч), като предложението е на Павлин Иванов. Ето и пълното съобщение на ПДИ:

За единадесети път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международният Ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е:

•        да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация;

•        да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото;

•        да се посочат институциите, които грубо нарушават правото на достъп до информация.

Тази година 39 номинирани се състезават в шест категории – четири позитивни награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

Контролно-техническа инспекция, Служебното правителство, Басейнова дирекция – Плевен, Община Козлодуй и читалище „Баръш” са номинирани в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани”.

За активно упражняване на правата си по ЗДОИ са номинирани гражданите: Иван Сапунджиев (Кюстендил), Георги Сербезов (Пловдив), Боян Боозов (Варна), Дияна Бончева (Ямбол) и Данчо Заверджиев (Ловеч).

Гражданска инициатива „България без дим”, Група Град, Национално движение „Екогласност”, Център на НПО – Разград, Движение с екологична насоченост и Български институт за правни инициативи (БИПИ) са номинирани за неправителствени организации, които последователно и ефективно използват правото на достъп до информация в обществен интерес.

В категорията „Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация” се състезават журналистите Доротея Дачкова – в. „Сега“, Анна Цолова и Виктор Николаев – Нова ТВ, Константин Караджов – bTV, Виктория Петрова – bTV, Павлин Иванов –  „Ловеч днес”, Юлиян Христов – OFFNews и екипите на  вестниците „Класа” и „Видин” – град Видин.

Номинирани за анти-награда „Катинар” са Министерски съвет, главен прокурор на Република България, Национална агенция за приходите (НАП) и Община Търговище. За анти-наградата „Вързан ключ” (най-абсурдно/смешно решение или практика за достъп до информация) се състезават кметът на Община Ловеч, кметът на Столична община, Министерство на труда и социалната политика, председателят на Общински съвет – Ловеч, Министерство на вътрешните работи, Община Варна – район Приморски, Община Варна – общинска полиция, Варненска окръжна прокуратура и Административен съд – Варна.

Номинациите и мотивите към тях може да видите на специалната интернет страница за Деня на правото да знам (http://www.righttoknowday.net).В България Денят на правото да знам бе отбелязан за първи път през 2003 г. Имената на победителите ще научите церемонията, която ще се проведе на 28 септември 2013 г., събота от 12.30 ч.,

в Националния пресклуб на БТА София, бул. “Цариградско шосе” 49

Един коментар към “Кмет, председател на Общинския съвет, журналист и гражданин в номинациите на ПДИ

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.