Германецът Дирк Капуста (Dirk Kapusta) пътешества с колело

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПътешественик на велосипед потърси в късна доба място за нощувка в Ловеч и услужливи ловчалии веднага му помогнаха. Германецът Дирк Капуста (Dirk Kapusta) беше вече изминал над  1800 км и видимо беше изморен. Въпреки това се съгласи на кратък разговор с репортер на НГ, като разказа подробно откъде е минал и какво е видял. Любезен преводач беше Цветанка Дренска, който после се постара да му намери и подслон при познати хотелиери.

Ловеч изникнал на пътя на германеца с колело в края на 11-тия ден и гостът решил тук на нощува. Разглежданено на Ловеч остави за сутринта, сигурно е зърнал Покрития мост и крепостта на хълма. Тръгнал е от Пасау, Германия. Този град е познат още като град на три реки (Дунав, Ин и Илц) и затова го наричат „Баварска Венеция“. Населението му е 50 507 жители, толкова, колкото беше Ловеч в добрите времена, но там има университет и около 8000 студенти.

Маршрутът му минава през Виена, Братислава, Будапеща, Себеш (Румъния), през високопланинското шосе „Трансалпина“ през Карпатите, после влязъл в България при Оряхово с ферибот. Оттук заминава за Истанбул. На ден минава около 140 – 160 км, според релефа.

Целта ми е най-вече да опозная себе си, не толкова природата призна германецът, който видимо е склонен към съзерцание. Преди е пътувал с децата си на велосипеди, но не повече от три дни. Вегетарианец по убеждения– вечерята му бе пълнени чушки с доматен сос и варени картофи със сирене – типично българска. Признава, че цялото му приключение ще му струва към 600 евро. Смята, че за четири седмици ще приключи пътешествието. Погледнах картата и видях, че през Ловеч е един пряк път към Истанбул, разказва Дирк как е попаднал тук. Няма случайности в този живот, счита още Дирк и обяснява, че смятал да пътува още 40 километра по-нататък, но решил да остане тук. И не сбърках, срещнах интересни хора, добавя. После Дренска подробно му обяснява, че Ловеч е побратимен град с Ерфурт и те са свързани с факта, че имат Покрити мостове.

На велосипеда си марка „Булс“ пътешественикът е качил малко багаж, само  най-необходимото. Има обаче спален чувал и палатка. Преди да тръгне си е направил специални гуми, в които не може да се забие гвоздей. Изморени са ми само краката, иначе главата ми е свежа, усмихва се Дирк.

После гостът обяснява подробно за пътят “Трансалпина” (2145), построен през Карпатите още от крал Карол I. Като инженерна сложност днешното шосе минава за едно от техническите чудеса на Европа. По-късно разбирам, че това чудо се дължи и на параноята на бившия румънски диктатор Чаушеску заради страх от СССР.

Гостът се впусна в разговор и с д-р Бори Ханджийски от Берлин, който в момента е в родния си град. После пое към  къщата за гости „Старият Ловеч“ на Димитър и  Детелина. Приятно пътуваме утре, казваме му ние.

Цветан Тодоров

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.