Изкарват стари „катюши“ от казарма в Ловеч

казарма 1Изкарват ракетни установки от закритото казармено поделение в центъра на Ловеч, сигнализира в четвъртък наш сътрудник. Според изпратените до редакцията снимки става дума за няколко самоходни установки, които са напуснали казармата през централния изход в посока Плевен. Те обаче не се движат на собствен ход, а са натоварени върху платформи.

Това се случва за пореден път през последните месеци, твърдят наблюдатели. Същевременно около бившата казарма се води обществена дискусия относно продажбата на терена. Граждански комитет се обяви против изграждането на супермаркет в тази част. Министерството на отбраната пък вече четвърта година не успява да продаде на търг апетитния терен, затова се принуди да го раздели на отделни три парцела.

Справка  в интернет доказа, че към 2010 г. сухопътната армия притежава такива оръжия. Въпросните машини са камиони тип БМ-21. Оръжието е 122 мм залпова ракетна установка, произведено в бившия СССР. Техният огневи обсег е 40 км. Според справката нашата армия притежава 100 такива установки на въоръжение и още 200 в резерв. Явно част от тях са в центъра на Ловеч. В бившата казарва отдавна няма военнослужащи, а само охрана.

Обектът се намира на  бул. “България” 53 и представлява поземлен терен с площ 62 980 кв. метра. В заградената с високи стени площ са разположени 47 сгради и 16 съоръжения. В имота има спортни площадки, алеи, гаражи. През годините тук е имало няколко поделения, най-известното е свързочното  42 820. На практика ракетното поделение се намираше близо до града, в Гуровото.  (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.