За първи път бардфестът стартира от Вароша в Ловеч

бардфест1Седем поети с китара се борят за наградата на „Бардфест Ловеч 2013“

За първи път тази година традиционният бардфест се провежда не пред читалището, а в стария квартал Вароша на Ловеч. Като се има предвид идеята да се мести догодина на „плаващата сцена“ в Осъм, може да се каже, че става „пътуващ“:).

Общо седем поети с китара се борят за наградата на община Ловеч на „Бардфест 2013“. Петима са от България, един от Русия и един от Молдова. Фестивалът се провежда  на 5 и 6 септември и е под патронажа на кмета Минчо Казанджиев.

Тази година регламентът е променен и за 13-ото издание на бардфеста е предвидена конкурсна програма. Тя е на 6 септември от 17 ч. и в нея ще участват Татяна Йоцова (Айтос), Александър Кузнецов (Русия), отличен на миналогодишното издание от Клуба на дейците на културата в Ловеч, Антон Костадинов (София), Светлана Йонкова (София), Емил Ангелов (Бургас), Славимир Генчев (София) – с награда миналата година от творческия клуб в Ловеч „Владимир Висоцки“, и Наталия Барабанщикова (Молдова). Същия ден в 19 ч. ще бъдат наградени победителите.

Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев откри в четвъртък вечер „Бардфест Ловеч 2013“. „За мен е особена чест в навечерието на големия празник за България – Деня на Съединението, да открия една културна проява, инициаторите и организаторите на която са известни със своята сила, дързост и творчески дух. Мотото на фестивала „Събрахме се за цял живот“, е напълно в съзвучие със завета на 6 септември – „Заедно можем да направим повече за България“. Защото, винаги когато сме заедно, можем да сторим много повече и по-добри дела, да отправим много повече и по-позитивни послания.“ Това каза Казанджиев в поздравителното си слово пред участници и зрители на 13-ото издание на бардфеста

Кметът съобщи, че се обмисля догодина при добро време фестивалът да се проведе на плаващата сцена в река Осъм. Той получи поздравителен адрес  от министъра на културата Петър Стоянович. В него се казва, че бардфестът в Ловеч се е утвърдил като форум за творческа изява на певци и поети, и се адмирира творческото общуване с таланта на поетите с китара. Кметът получи още един поздравителен адрес – от руския клуб „Слънчев бряг”, обществена организация, която подпомага адаптирането на рускоговорящите в България. Връчи му го от името на председателя на клуба Роман Бабкин Наталия Матвеева, която определи Ловеч като мил и гостоприемен град със забележителни хора, приемащи и съдействащи за развитието на таланта.

Първата вечер на фестивала на поетите с китара продължи с концертната програма на Милен Тотев, дуетите „Келтик“ и „Морски струни“ и гостите от Франция – дует „ИРЕ” – Ирина Жекова и Шарли Дален.

Преди това в Клуба на дейците на културата бе представено творчеството на главния редактор на вестник „Моята вяра“ Лъчезар Еленков. Днес поздрав към бардовете и към ловчалии ще отправи ансамбълът за народни песни от Република Коми „Лисва вайт“.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.