Почетната значка на Ловеч на световната шампионка по ориентиране за ветерани Павлина Генова

21.08.13 павлина генова1Кметът Минчо Казанджиев връчи днес почетната значка на Ловеч на световната шампионка по ориентиране за ветерани Павлина Генова – Браутигам. Състезателката спечели първото място в своята възрастова група Ж 50 на дългата дистанция. Шампионатът се проведе преди месец в Италия. Само преди две седмици тя стана и носител и на купа „България“ с отбора на Сдружение Клуб по ориентиране „Ловеч“.

Павлина Генова е родена в Пордим, но е израснала в Ловеч, тук е завършила средното си образование в Математическата гимназия. 13-годишна грабва първия си златен медал. Две години по-късно печели държавна титла и е включена в националния ни отбор за юноши и девойки. На 17 години побеждава в първото си международно състезание. Играе за отбора по ориентиране на Ловеч до 1979 г., после продължава в тима на Националната спортна академия (тогава ВИФ).

От 1993 г. живее и се състезава в САЩ, където също е многократна шампионка и  член на националния тим.

От 1981 г. до 2010 г., представяйки националния отбор на България, а след това и на САЩ, участва в много световни купи и в 15 световни първенства. Заедно със съпруга си Джо Павлина е печелила световна титла през 2004 г. в Аризона в дисциплината „24 часа екстремно ориентиране“. През 2006 г. взема златния медал на провелия се в Австрия шампионат на планетата по ориентиране „Мастърс“. Сребърна медалистка е от Световното за ветерани през 2008 г., носител на златен и сребърен медал от турнира през 2009 г.

Почетната значка на Ловеч се връчва на Генова за изключителните й спортни постижения. „Тези постижения освен лични са и за вашия роден клуб, и за общината ни и ние благодарим, че сте един от най-добрите посланици на Ловеч и България по света“ – каза кметът Казанджиев, който днес призна, че първият спорт, с който навремето се е захванал, е бил ориентирането. „Благодаря за вниманието и за оказаната чест – отвърна Павлина Генова – винаги, където и да съм по света, посочвам като моя град Ловеч.“

Световната шампионка бе в Ловеч заедно с дъщеря си Виктория, също състезател по ориентиране. Заедно с тях на церемонията по награждаването бяха още председателят на Сдружение Клуб по ориентиране „Ловеч“ Михаил Масарлов и първият треньор на клуба Кънчо Масарлов. Генова е състезател на клуба по ориентиране „Ловеч” и винаги, когато е в България, се състезава в елитната група.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.