Николай НАНКОВ: Подготвят ВиК – Ловеч за приватизация за жълти стотинки

n nankovСпоред бизнес плана на дружеството, приет от Тройната коалиция, цената на водата е предвидено да бъде 3,24 лв; правителството на ГЕРБ я задържа на 2,39 лв.

Дано да съм лош пророк, но считам, че днешните управляващи подготвят ВиК Ловеч за приватизация или концесиониране за жълти стотинки. Правят се внушения и се създава изкуствено настроение срещу дружеството, за да може безболезнено да бъде подменен Съветът на директорите и то с една едничка цел. С новите промени в Закона за водите голяма част от активите на ВиК дружествата ще станат общински или държавни, зависи дали пречистват и водоснабдяват територията на една или повече общини. От счетоводните баланси на ловешкото ВиК виждаме, че около 6,5 млн. лв от активите попадат под ударите на Закона за водите и бъдещите му промени и те ще бъдат прехвърлени на общините, в които ВиК оперира. 6,5 млн. лв от 7,2 млн. лв активи – тоест ВиК Ловеч ще остане с активи от не повече от 700 000 лв. Това е политика, която се провежда в цялата страна и която ще позволи приватизация или концесиониране на ВиК дружествата за жълти стотинки. Не сме забравили примерите от историята, когато и днешните управляващи и в миналото са провеждали подобна политика и до какви последици е довела тя. Ще видите, че лавина от подобни приватизационни и концесионни сделки ще залее страната и именно чрез промените в Закона за водите, които дават възможност ВиК-ата да прехвърлят активите си на общините или държавата, се дава възможност и на бъдещите концесионери, на бъдещите собственици на дружествата да ги приватизират за жълти стотинки. Това каза народният представител Николай Нанков, бивш зам.-министър на регионалното развитие пред БНР по повод изказване на депутата социалист Димитър Горов.

Преди дни Горов нападна ВиК дружеството в Ловеч с обвинения, че е похарчило без да е належащо пари за изграждане на административна сграда в Априлци, а средствата са калкулирани в цената на водата.

Обвиненията на колегата Горов за неправомерно извършени ремонтни и строителни дейности в община Априлци от страна на ВиК и обвързването им с цената на водата са напълно безпочвени, категоричен бе Нанков.  По думите му община Априлци е единственият район, обслужван от ВиК Ловеч, без административна сграда в момента. Изграждането на такава е включено в бизнес план на дружеството още през 2006 г. Бизнес планът, по който се действа и сега, е одобрен и през 2008 г. Той е подписан от бившия управител Светослав Иванов именно през мандата на Тройната коалиция. Изграждането на административната сграда е включено в този бизнес план като първа и основна инвестиция.

Трябва да кажем, че заложената инвестиция е за 120 кв. метра сграда на стойност над 200 000 лв. Така тя е крайно недостатъчна като площ на база обхвата на работата и на служителите, заети в район Априлци. В момента обектът е с 4 пъти по-голям по площ – почти 500 кв. м РЗП и е изграден за два пъти по-ниска стойност на база заложените единични цени – над 400 000 лв, обясни Николай Нанков. Той акцентира и на това, че според този същия бизнес план, цената на водата в момента в Ловеч трябва да бъде 3.24 лв и дружеството ВиК да има над 40 млн. лв кредити. В момента цената на водата е 2,39 лв и дружеството има 6 млн. лв кредити – толкова, колкото е наследило през 2010 г. при поемането на управлението от сегашния Съвет на директорите.

По наследения кредит от 6 млн. лв всяка година се изплащат по 600 000 лв. До март 2013 г. са изплатени 1,5 млн. лв. Декември 2012 г. е изтеглен и новият кредит от 1,5 млн. лв с две години гратисен период, който Горов коментира. Тоест няма никакво завишение по кредита, такова, каквото наблюдаваме в периода 2006-2009 г. с отпускане на наследения кредит от 6 млн. лв, подчерта бившият зам.-регионален министър.

По думите му причината за повишаване цената на водата в Ловеч е изтъкната много добре в докладната от дружеството пред ДКЕВР, а именно увеличаването цената на електроенергията и горивата – основно перо в разходната норма на дружеството, когато калкулира цената на кубик вода. ДКЕВР е одобрил това увеличение. Нанков вметна пред БНР, че това 5-процентно намаление, с което правителството много се хвали, е само за битовите потребители, а не за промишлените такива, каквото е и дружеството ВиК, което пък означава, че няма да може да се отчете бъдещо намаление на цената на кубик вода.

На въпрос за какво са похарчени средствата от кредита, народният представител от ГЕРБ поясни: „Кредитът от 1,5 млн. лв също е одобрен от държавната комисия – органът, който одобрява подобни задължения на дружества от водния сектор, каквото е ВиК, но по различна процедура от тази, по която е поискано увеличението на цената на водата през 2011 г. Той е изтеглен за извършването на неотложни възстановителни, рехабилитационни и строителни дейности. Една част от него – около 470 000 лв, е използван за изграждане на административната сграда в Априлци – единственият район без такава. Други близо 450 000 лв са за съфинансиране по водния цикъл на община Ловеч с изграждането на 3 км водопроводи. Още над 450 000 лв са за изграждане на цялостната водопроводна мрежа на кв. Дикисана – над 3,2 км, откъдето дружеството търпи загуби, тъй като това е най-старата водопроводна мрежа. Тоест повече от 6 км новоизградени или реконструирани водопроводи”.

Излиза, че близо 1 млн. лв от кредита е отишъл именно за град Ловеч, подчерта Нанков и обори опонента си, който твърди, че най-големият акционер – държавата, е неглижирала дружеството по време на управлението на ГЕРБ.

За сравнение Николай Нанков даде и друг пример – това ръководство е инвестирало 1 млн. лв за над 6 км изградени и реконструирани водопроводи, а по данни от отчетите на ВиК Ловеч от наследения 6 млн. лв кредит едва 1,8 млн. лв са отишли за инвестиционни дейности, свързани с изграждането или реконструкцията на водопроводна мрежа и то само за 2,5 км. Разликата е фрапантна. Къде са другите пари от наследения 6 млн. лв кредит само можем да гадаем. И тези въпроси ще си ги задаваме и оттук нататък, нищо че минаха доста години. Знам само, че имаше на склад едни водомери, за които нищо не се каза и не бяха обект на проверка от страна на АДФИ, която извършва одит на старото ръководство, коментира още Николай Нанков.

Той контрира и нападките на депутата Димитър Горов,  че ВиК дружеството не изплаща дивиденти на община Ловеч.

Ако Горов се притеснява защо дружеството ВиК не насочва достатъчно инвестиции в Ловеч, а както цифрите сочат това не е така, нека се върнем към другия въпрос, който бе поставен – за изплащането на дивиденти на акционерите си. Отново несъстоятелно твърдение от гледна точка на това, че срокът за изплащането на дивиденти още не е изтекъл към днешна дата, 15 август. Направих си труда и като народен представител получих информация, че утре, на 16 август, ще бъде изплатен дивидентът не само на община Ловеч, но на всички останали общини. Ето какво сочат фактите – дивидентът, който дължи дружеството на община Ловеч, е в размер на 28 000 лв – не малка сума. От други официални документи виждаме, че община Ловеч е задлъжняла на ВиК към момента от техни имоти и техни неизрядни наематели с над 200 000 лв. Тоест ВиК ще се издължи в срок на община Ловеч, а община Ловеч дължи натрупани сметки за над 200 000 лв. Това потвърждава несъстоятелните твърдения на Димитър Горов и манипулативните внушения, зад които виждам една причина – днешната власт подготвя дружеството ВиК за приватизация или отдаване на концесия за жълти стотинки, изрази опасенията си бившият зам.-министър на регионалното развитие.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.