Три камиона с крадени дърва в Дебнево, Троянско

DSC05304Конфискуваха близо 40 кубика крадена дървесина в Дебнево, Троянско, съобщи Т21. Собственикът на трите камиона го грози затвор до 6 години плюс глоба до 20 хил. лв. Случката е от 18 юли.
Двата арестувани „Зил“-а в стопанския двор в Дебнево.

„Полицията и помощни органи са направили мащабна акция срещу бракониери, айдуци, които разкатаха природата около Дебнево и секат наред и изнасят стотици кубици дърва за Гърция. Конфискували са им колите, които още стоят в Стопанския двор на съхранение. Допускам обаче, че отново ще си намерят вратичка в закона и парата ще играе. Ще се радвам, ако проверите как стоят нещата и напишете нещо по случая. Съдействам и със снимки. Не стига, че са „обезкостили” десетки декари на нищо неподозиращи собственици, ами са нанесли непоправими щети на природата. Както се вижда на снимките, коловозите са близо метър. На километри навътре в гората други товарни коли, които са били военни и още им стои надписът „СССР”, не могат да излязат…”.
Това тревожно писъмце плюс серия снимки ни изпрати миналата седмица по електронната поща наш читател от с. Дебнево, община Троян.
Щетите на горските пътища са за сметка на всички нас
СПОРЕД информация от полицията на 18 юли в с. Дебнево при съвместна проверка на служители на Регионална дирекция на горите (РУГ) – Ловеч и Районно управление „Полиция” (РУП) – Троян са установени няколко тежки нарушения, свързани с бракониерство на дърва за огрев. Оказало се, че камион „Ман”, натъпкан с 20 куб./м дърва дъб и цер и паркиран в центъра на селото, е без нужните документи за товара си и явно става дума за кражба. Други два камиона – марка „Зил”, натоварени с по 10 куб./м дърва и също без документи, били закопчани при същата съвместна проверка на полицаите и горските.

„Машините са собственост на 30-годишен столичанин. Дървата са конфискувани, а по случая е образувано досъдебно производство по чл. 235, ал. 1 от Наказателния кодекс, третиращ всеки „който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали”. Предвиденото наказание за това престъпление е затвор до 6 години плюс глоба от 1000 лв. до 20 000 лв., но дали в конкретния случай ще се стигне до съд и присъда е рано да се каже. Разбира се, наивно е да се смята, че с тези заловени три камиона е турен край на бракониерската сеч и кражбите на дървесина в района.

Т21

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.