Празници през лятото във Врабево

DSC02201От 26 до 28 юли, в разгара на горещниците, във Врабево се състояха летни тържества. Повод те да се превърнат в традиционни, е денят на св. Панталеймон, закрилник на лечителите, чието име носи и параклиса на Гяур баир. Организатори на тържествата бяха сдружение ЦЕРР /Център за европейско развитие и реализация/ , „Софарма – АД”, кметство Врабево, с участието и на НЧ ”Хр.Ботев-1911”. На тържествата присъстваха: кметът на Община Троян г-жа Донка Михайлова, изпълнителният директор на „Софарма” д.и.н. Огнян Донев, посланикът на Япония в България, проф. Аксиния Джурова и др.

DSC02205
Начало на празненствата бе поставено с откриване на изложба живопис на художника Цветан Колев на 26 юли. В събота, 27 юли, жители и гости на Врабево се запътиха към Гяур баир, за да отбележат три годишнината от построяване на параклиса. Вечерта Зорница Китинска, председател на сдружение ЦЕРР, откри тържествата „Усмихнато лято във Врабево 2013”. Под звездното в концерт-надпяване участваха : Такара Хашимото – японски песни; Саня Табакова – руски романси, популярни песни в изпълнение на Алекси Асенов, стари градски песни – женска вокална група към НЧ”Развитие 1869” от Дряново, танцово- музикална композиция на ансамбъл „Елица” с ръководител Милка Стратева и др.
В читалището бяха уредени две изложби: фотоизложба „България – атрактивна туристическа дестинация” и изложба акварели и стихове на тема ”Три поколения цветя” с участието на Антоанета Докторова, Светла Ковачева, Биляна Зъзрова и Цветана Качерилска.
Атрактивно наблюдение на звездното небе с телескоп с помощта на учен астроном продължи до късно вечерта.
На другия ден празникът събра на площада врабевени и гости, където под четири шатри имаше забавления за малки и големи.
В една от шатрите млади учени от Фондация „Приложни изследвания и комуникации” от София с „Цирк на науката” показаха лесни, интересни и полезни експерименти за всички.
В друга шатра имаше урок по оригами под ръководството на японка, където децата усвояваха нелесното изкуство и си тръгваха с интересни книжни шапки, така необходими в летните жеги.
В трета шатра „Млади баби – стари занаяти” Росица Михова, Милка Стратева и Мария Чавдарова демонстрираха умения по предене на хурка, пресукване и чепкане на вълна, като пак там Марийка Илиева черпеше до насита със студен ошав и 10 вкусни баници, дело на сръчни врабевенки.
В четвъртата шатра уроци по графично и акварелно рисуване преподаваха Жеко Тодоров и Антоанета Докторова.
Чрез мултимедия в библиотеката бяха представени 3 презентации на детския „Фото клуб Врабево”, които отразяваха забележителностите и красотата на природата в селото.

DSC02170
Актьорът Красимир Добрев водеше дефилето „Усмивка” на децата от детската градина, както и театърът на площада.
Празникът за децата бе спонсориран от шефа на „Софарма” Огнян Донев, а 94 годишната Елена Джурова, съпруга на арм. ген. Добри Джуров, направи дарение за децата от Врабево, които получиха подаръци и почерпка, а детският танцов състав – дарение, за да продължи дейността си.
Атракциите привлякоха интереса на всички възрасти и въпреки рекордните жеги създадоха незабравимо настроение.

Цветана Качерилска

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.