Традиционната курбан-чорба събра село Лисец на празник в събота

Лисец Станимир Агушев, Готвачи - Тотка Цолова(отзад), Иваничка, Габриела (отпред)Лисец отбеляза на 27 юли празника си с традиционната за селото „враникладешка“  курбан-чорба. Това е обичай, който се изпълнява вече 87 години в местността „Врани кладенец”, откъдето и името на ястието. Всяка година последната събота на юли, когато е Илинден по стар стил, се чества празника на селото, който официално е на 2 август.

Легенда разказва защо се прави курбан на селото. Тя ми беше разказана лично от кмета на селото инж. Пламен Върбановски. Легендата гласи, че през 1926 г. селището е щяло да бъде опожарено, а жителите му – изселени. Причината е, войската смятала, че там се укрива бандата на страшния Дочо Узунов, останала в историята с много кървави обири в Ловешко и страната. На 2 август същата година подполк. Цоко Стоянов Коев спасява селото с думите : „Лесно е да се разруши едно село, но е трудно да се направи“. Днес тази история се знае от малко хора.

За благодарност към съдбата, лисечани пренасят корбан за своето спасение. В памет на тези събития общоселски инициативен комитет през 1996 г. решава 2 август да бъде обявен като Ден на Лисец. За самия корбан селото се разделя на 7 района, всеки от които е с отделни готвачи, все местни. Приготовленията за чорбата са дълги, а самата тя се готви в продължение на 4-5 часа. За това в събота се погрижиха майстор-готвачът Станимир  Агушев, готвачът Тотка Цолова и помощниците Иваничка и Габриела.

Празничният обяд започна с реч на кмета и водосвет на курбан-чорбата. Тази година той беше извършен от поп Любомир Казашки, който от скоро също живее в село Лисец. След официалната част всички се наслаждават на чорбата под сянката на дъбовете в гората. И тази година сред официалните гости беше и кметът на Ловеч – Минчо Казанджиев. За доброто настроение на хората се грижи и оркестър.

Предната вечер пък има представление с народни танци и песни. То се извършва в читалището в селото и участниците в него са само лисчани.

 

Тихомира Недялкова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.