Днес празнуват в Априлци, Лисец и Врабево

лисецДнес празнуват в Априлци и ловешките села Лисец и Врабево. Двудневен фолклорен фестивал „Искри от миналото“ върви в Априлци в събота и в неделя (27 и 28 юли), съобщи секретарят на читалището „Светлина 1895“ Пешка Ковачева. На централния площад в града ще се представят 90 фолклорни формации, вокални групи, певчески и танцови състави от всички фолклорни области на страната. За първи път фестивалът има конкурсен характер.Участват предимно деца.
В село Лисец в събота е традиционният селски празник в местността „Врани кладенец“. Казани с курбан чорба са атракцията на празника. Близо от 20 години в населеното място е възстановена стародавна традиция хората да се събират в средата на лятото на общоселско тържество.
В троянското село Врабево пък отбелязва църковния празник „Свети Панталеймон“, съобщи кметът Радион Стратев. Събитието започва с литургия в параклиса „Свети Панталеймон“, изграден от фармацевтично предприятие. Вечерта ще бъде открита фотографска изложба на деца. След това празненствата продължават с изпълнения на японски песни от Такара Хашимото, на български фолклорни и стари градски песни от представители на читалищата във Врабево и Дряново. Вечерта ще завърши с наблюдения на звездите с телескоп и обяснения от астроном.
На празника се очаква да присъства и японският посланик Такаши Коидзуми. На следващия ден е предвидена образователна забавна програма за децата. Тя включва презентация на клуб „Фотообектив Врабево“, ателиета по оригами и рисуване, демонстрация на автентични носии и занаяти, както и кулинарен празник „Царица Баница“.
В дома на проф. Аксиния Джурова във Врабево беше открита изложба на живописеца Цветан Колев. По идея на проф. Джурова вече за втори път в собствената й къща се подреждат творби на автори, свързани с Балкана. Миналата година изложба на това място е открил скулптура Иван Янев.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.