Ротари в Ловеч повдига завесата – в. Народен глас“ бр55/2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРотарианците са решили да повдигнат завесите за своята дейност, стана ясно миналата седмица, като в Ловеч пристигна доц. Валентин Стоянов. Той е новият дистрикт гуверньор за 2013/2014 година на „Ротари дистрикт 2482 България“. Поел е управлението от 1 юли в Стара Загора и Ловеч е сред първите посетени от него градове. Валентин Стоянов е лекар, доцент в Тракийския университет, катедрата по „Уши, нос и гърлени болести”. Членува в Ротари повече от 15 години. Семеен, с две деца. Ловешкият клуб пък се поема ротационно от Любомир Банчев. На практика това е първото пространно представяне на ловешкия клуб пред местната преса.

Ротарианството по времето на комунизма е забранено и е възстановено у през 1990 г. в резултат от т.нар. демократични промени. Към края на 2008 г. в България има 80 „Ротари“ клуба с над 2200 ротарианци. В Ловеч клубът се намира в ресторант „Драката“. „Ротари Интернешънъл“ е доброволческа, хуманитарна и неправителствена организация с нестопанска цел със седалище в Еванстън, щата Илинойс, САЩ.

Ловешките ротарианци ще правят филм, спортна площадка и ще връчват награди

Ловешките ротарианци ще правят филм, спортна площадка и ще връчват награди, съобщи за НГ Любомир Банчев.Традиционно ще бъде връчена награда на фестивала „Бард фест”, както откупуване на една картина от Есенния салон на художниците. За тази година е планирално да се направи една спортна площадка за възрастни и млади хора. Тя ще е малко по-различна от детските площадки с цел раздвижване и лек спорт на хора от всякакви възрастови групи. Първоначалните разговори са тя да е на алея „Баш бунар”.

Като най-голямата задача, надхвърляща рамките на Ловеч, е осъществяването на един документален филм за Кан Тервел (Хан Тервел). Той е един от най-великите български владетели и благодарение на него е запазен християнския профил на континента, на него и на българската държава, счита Банчев. Ще бъдат поканени и други „Ротари“ клубове. В крайна сметка този филм ще върви по световните исторически канали и ще представя България.

Интервю с Валентин Стоянов:

Събираме лидерите в професиите за да работят за доброто в обществото

– Как бихте представили организацията?

–  „Ротари“  има повече от 108-годишна история. Причината да съществува толкова дълго, е, че членоството ни не е обвързано нито с политически, нито с религиозни, етнически изисквания и цели, а единственото условие е да събира лидери в професията и те да работят за доброто на обществото. В България празнуваме 80 години тази година от първи „Ротари клуб“. Тази „Ротари“ фондация е нашата фондация в световен мащаб, в която поставяме глобални цели.

– Каква е конкретната цел?

– Глобалната цел на „Ротари“ е унищожаване на полиомиелита (детски паралич). За щастие през 2003 г. Европа беше освободена от него, но в света все още има три страни и стремежът и на българските ротарианци да помогнат в тази посока. Това е изключително коварна болест, която с елементарна имунизация през определен период от време може да бъде напълно изкоренена. Гордост за нас българите е, че когато полиомиелитът изчезна от България през 2003 г., президентите д-р Желю Желев и Петър Стоянов бяха удостоени с една от най-престижните награди на „Ротъри интернейшънъл“. Другите цели са проекти в местната общност.

–        Къде в страната ротарианците са по-активните?

–        По принцип във всички областни градове, с изключение на Перник. Една от моите цели и там да създадем клуб. Хубавото е, че преди две години ние сключихме договор, рамково споразумение с националната асоциация на общините. Където има добра комуникация между местната власт и „Ротари“ ,  нещата се случват.

–        Много ли кметове са ротарианци?

–        Принципът е не да се приемат, защото са кметове или областни управители, а да бъдат професионалисти в своята дейност. За нас е гордост, че имаме хора, които са ротарианци преди да станат кметове.

–        Какви срещи ще проведете тук в Ловеч?

–        Желая да се видя с кмета на Община Ловеч Минчо Казанджиев, с когото имаме добри връзки. Той помогна за семинара за фондация „Ротари“, който проведохме тук миналата година. Ще се видя също и с областния управител, за да му представим нашите цели и да му подадем ръка за проекти на местно ниво.

–        Какви големи събития предстоят във вашия мандат?

–        Един голям проект, наречен „Аз и народните будители”, насочен към учениците в средношколска възраст. Имаме подкрепата и на министъра на образованието и на вицепрезидента Маргарита Попова, скрепено и с подписите на Националната асоциация на общините. Това е насочено към младежта, към образованието, към националното от големите проекти.

Интервю на Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.