Минералният басейн в село Крушуна ще е готов до 8 август

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОлимпийският басейн в село Крушуна, община Летница, ще бъде готов до 8 август, съобщи за НГ кметът на Летница Красимир Джонев.  Входът ще бъде 5 лв. и обектът ще се стопанисва от общината.

Размерите на сезонния басейн са 25 м на 12.50 м,   като е дълбок 1.40 м при плитката част и 1.80 м при по-дълбоката.  Фирмата- изпълнител „Арена Найс” ЕООД в момента работи по изравняването на терена около байсейна.

Както сме писали, откритият наскоро нов минерален извор в Крушуна дава възможност за захранване на няколко басейна с лековита вода. Предстои през следващата година да се депозира и проект за спортно-възстановителен комплекс в самия град Летница. Той ще разполага със стадион, плувен басейн и спортна зала, съобщи кметът Джонев.

Откритата геотермална вода е много полезна, тъй като лекува прокази, гъбички, артрит. Има обаче вариант, при който за басейна може и да се използва питейна вода, тъй като процедурите на Министерството на околната среда и водите  за геотермалната вода изискват известно време.

Басейнът в Крушуна ще бъде комплектован и с други съоръжения. Ще работи дневен бар, ще има душове, тоалетни и съблекални.  Кметът Красимир Джонев твърди, че от десет години в бюджета на общината се  поддържа излишък от 500 хиляди лева. От тях 400 хиляди лева ще бъдат похарчени за новото съоръжение. Кметът обаче очаква вложените средства да се възвърнат за два туристически сезона. Той каза още, че в момента се реализира и още един проект за обновяване на Крушунските водопади в месността Маарата за 200 хиляди евро. Предвижда се екологично осветление със солари на екопътеката, места за отдих и екотоалетни. Предстои откриването и на два туристически информационни центъра в Летница и Крушуна за по 2000 евро, съобщи Красимир Джонев. Крушуна се оформя като голям и интересен туристически обект.

 

Янита Маринова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.