Главното мюфтийство иска старата баня в Ловеч

banq 2Главното мюфтийство има претенции за собственост на старата баня „Дали Хамам” в Ловеч.  Това обяви на пресконференция в понеделник областният управител на Ловеч Милко Недялков. В момента се търси диагог за уреждане на въпроса. Турската баня, която на практика е римска, в момента е в изоставено състояние. Преди няколко години тя се ползваше като склад за дърва. До 80-те години на м. в. тя бе работеща общинска баня.

От февруари т. г. има отправен иск от мюсюлманското изповедание, представлявано от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Иска се да бъде възстановено на изповеданието дворното място заедно с постройката в кв. Вароша.

Притеснението идва от няколко факта, изтъкна областният управител.  Отдавна в обществото е прието, че банята е сериозен обект, който съществува от римско време. Тя е призната за паметник на културата няколко пъти – първо през 1978 г. заедно с обособяването на АИР „Вароша” и втори път заедно с уточняването на обектите от национално значение през 1999 г. По това спор и дискусия в областния град не е имало.

Искането на мюфтийството е на базата на нормите в България, които оставиха срок на вероизповеданията да поставят такива свои искания до март т. г. и това е използвано от юристите на изповеданието, обясни Недялков.

В същото време там вече стартира значим проект с бенефициент община Ловеч – по схемата за безвъзмездно финансово подпомагане, подкрепа и развитие на природни, културни и исторически атракции. Проектът е на стойност 4,5 млн. лв. и включва освен банята „Дели Хамам”,  така и улица „Мадара”, която ще свърже двете части – Вароша и крепостта над града. Този иск може да доведе до забавяне реализацията на проекта, а в някои отношения и неговото спиране, заяви още областният управител. Той вече е изготвил отговора си до ЛОС.

Недялков припомни, че през 2011 г. с договор между тогавашния областен управител Николай Нанков и кмета на общината обектът е предоставен именно за реализацията на мащабната идея. Срокът за предоставянето му за управление е 5 години след приключване на дейностите по реализацията на проекта.

В своите искови молби упълномощените от главния мюфтия лица се опитват да докажат, че банята е вакъвски имот. Това е недвижим имот или движимо имущество, предадено от държавата или отделно лице за религиозни или благотворителни цели. С исковата молба юристите на мюфтията се опитват да докажат, че този имот е бил благотворителна лечебница и средствата от него са били предавани за осъществяване на религиозни дейности на мюсюлманската общност в града. Областната администрация оспорва твърдението на ищеца, че е собственик на имота, като необосновано. Няма данни, които да показват, че имотът е одържавен и че държавата го е взела от този, които сега претендира, че е негова собственост. Имотът няма характеристиките на вакъв, считат от областната управа. В иска се твърди, че имотът е собственост на мюсюлманското изповедание по силата на давност, тоест, че е наследен от факта, че е използван навремето от тази религиозна общност. В самата искова молба обаче е посочено, че след освобождението на България имотът е използван от цялото население за хигиенни нужди срещу определено заплащане и е бил под контрола на Ловешка община далеч преди 9 септември 1944 г.

Ние оспорваме и факта, че мюсюлманското изповедание е първоприемник на всички местни мюсюлмански вероизповедания на територията на страната, тоест оспорваме активната процесуална легитимация за предевяване на този иск. Ние оспорваме изцяло иска като недоказан и нашата молба пред съда е той да бъде отхвърлен в самото начало, категоричен бе Недялков.

По думите му проблемът е сериозен от няколко страни. Ще се опитаме той да бъде разрешен спешно с диалог, с което съм натоварил зам.-областният управител Юнал Мъстънов.  Въпросът не търпи отлагане,  защото преди дни е минал търгът за строително-монтажните работи по проекта на общината и това дело може да усложни нещата, обясни още областният управител.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.