Васил Колев за скандала: Не намериха кураж да изчистят срама от Ловеч

Фондация „Граждани срещу насилието“ разпространи днес обещаната декларация по повод скандала с именуването на площад в Ловеч на името на поп Кръстю. Тя е изпратена до председателя на Общинския съвет в Ловеч Тихол Тихолов, до кмета Минчо Казанджиев и медиите и е подписана от Васил Колев. Предлагаме я без промени:

Не намериха кураж членовете на комисията по култура към Общински съвет – Ловеч да изчистят клеветата от своя град като приемат внесеното от кмета г-н Минчо Казанджиев и подкрепено от Ловчанския митрополит Гавриил, Регионалния исторически музей – Ловеч и кварталния съвет при кв. „Вароша” – Ловеч предложение площадът в кв. „Вароша”, пред Градската художествена галерия, да се именува „Свещеноиконом Кръстю Никифоров”.

Уплаши ги новоназначеният ловчански областен управител Милко Недялков с изявлението си, че ако одобрят тази инициатива, той ще я спре с мотива, че „дори историята да оневини поп Кръстьо, това не означава, че е герой, достоен за кръщаване на площад”. С настоящото ваше решение доказвате, че клеветата срещу поп Кръстю е била и продължава да бъде държавна политика, хранилка за хора, обслужващи властта. Милко Недялков не е първият и надали ще е последният, който, без да се замисля, определя мястото на поп Кръстю в националната ни история. В оценката му за поп Кръстю прозира доскорошната привилегия на партийните публицисти да казват кой е национален деец и герой. Досега тоя статут са го имали властниците, манипулаторите от бърлогите на партизанщината, агресивните обществени провокатори. Отсега нататък гражданското общество ще бъде регулаторът на обществените отношения, истината ще може да бъде търсена не от хора с партийни постове, а от личности, които поставят обществените интереси над частните. В предложението на Фондация „Граждани срещу насилието” е залегнала идеята почтеността да бъде определена като мерило за историческо достойнство, защото във всичките си служебни и обществени дела поп Кръстю показва завиден за тогавашния българин интелект и висок морал. Точно тия качества на човека са били еманацията на узрялото вече национално самосъзнание. Поп Кръстю е разбрал, че нито кух ритуал, нито бездейно отшелничество, а жива дейност и жива мисъл помагат за спасението на човека. Не се е задоволявал с ритуала на енорийски свещеник и е проповядвал на своите миряни действие за постигане на свободата. А след като са я постигнали, действията им да бъдат такива, че да не обезсмислят нейната ценност. И с мисъл, и с действие попът е стоял на висотата на епохата си. Личности като поп Кръстю, превъзмогнали егоизма си в полза на общността, са истинските нравствени ориентири, от които българското общество има нужда.

Фондация „Граждани срещу насилието

Васил Колев – председател

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.