Скандал в Ловеч: Кръщават площад на името на поп Кръстю

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМалкият площад пред Художествената галерия в кв. Вароша в Ловеч ще бъде наречен на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров, съобщи общината. Площадът се ползва предимно като паркинг от живеещите там и гостите на квартала. Новината предизвика бурна реакция по интернет-форумите и сред част от гражданите, които считат предложението за неуместно. Подобна идея е имало и преди години, но тогава е била отхвърлена от комисиите към общинския съвет, съобщи потомственият ловчалия Иван Арабаджиев, който е бил общински съветник по това време.

Предложението сега до общинския съвет и до кмета на Ловеч е на председателя на фондация „Граждани срещу насилието” Васил Колев, който е радетел на реабилитирането на поп Кръстю.  Той предлага мястото пред галерията да се именува „Площад поп Кръстю и приятели”, както и да се постави паметен знак.  Общинската администрация обаче приема името „Свещеноиконом Кръстю Никифоров”. Идеята е подкрепена от кварталния съвет във Вароша и от Ловчанския митрополит Гавриил.

Директорът на историческия музей Капка Кузманова посочва, че свещеноиконом Кръстю Никифоров е високообразован свещеник, участник в борбата за църковно-национална независимост, част от един интелектуален кръг, който се явява авангард на българите в борбата им за просвещение и независима вяра. В битността си на най-авторитетен свещеник сред миряните поп Кръстю е един от уважаваните граждани, а непредубеденият анализ на фактите говори, че свещеноиконом Кръстю Никифоров не е предател, заявява в писмото си Капка Кузманова. Директорът на музея коментира, че защитавана още в миналото, днес в резултат на усилията на редица изследователи, общественици и популяризатори тази позиция разширява своята територия, както в полето на историческата наука, така и в художествените и обществено-културни пространства.

През 2013 г. се навършват 175 години от рождението на поп Кръстю. Решение за именуване на площада ще вземе общинският съвет на заседанието си на 25 юли. За да се постави паметен знак на мястото, където е била къщата, е необходимо съгласие на собствениците, след което главният архитект на общината издава разрешение. Скандалът обаче се разрази в пълна сила, включиха се и телевизиите, така че е възможно отново „даването на име“ да се отложи.

(НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.