Космонавтът Георги Иванов за проблемите на Земята и Космоса

georgi_ivanovЛовчалията Георги Иванов, първият български космонавт на 2 юли навърши 73 години. Той продължава да работи и коментира актиални проблеми на Земята и Космоса.

– Г-н Иванов, правителството трябва ли да подаде оставка след толкова протести?

– Премиерът Орешарски се е натоварил с тежко бреме. Кабинетът, оглавяван от него, трябва да остане поне известно време. За да предложи важни изменения в законите и да реши основните проблеми, свързани с жизнения стандарт.

– С какво се занимава в момента първият български космонавт?

– Все още съм управител на „Ер София”. В началото на 90-те години на миналия век с Лилян Тодоров, вече покойник, и други съдружници създадохме тази авиокомпания за товарни превози. Превозвахме живи животни – агнета, козлета, коне, пиленца, риба и др. Отначало имахме един самолет АН-12, взет под аренда от Русия. А през 2000 г. вече разполагахме с 9 собствени самолета и други под аренда. Десет години наш АН-12 придружаваше ралито „Париж-Дакар”, натоварен с провизии, хладилници, техническа апаратура и др. Но фалирахме, след като ни приеха в Европейския съюз. Заради протекционизма на Европа – както вече казах, летяхме с руски самолети. В компанията бяхме над 300 души. След 2000 г. уволнихме няколкостотин висококвалифицирани летци, инженери и техници. В края на 90-те години построихме голф игрище край Ихтиман – първото в България. После изградихме голф игрище и край Сливен. Имаме малко спортно летище край Ихтиман. Удължихме пистата му и го използваме за обучение – разполагаме с няколко спортни самолета. Но в България родителите нямат пари за полети на децата си с аероплан. Желаещи да се научат да летят има, но кризата и тук се отразява.

– А вие имате ли все още мерак за полети в Космоса?

– С колеги от цял свят създадохме Асоциация на участниците в космически полети. Нито един от тях не е казал, че не иска да лети пак в Космоса. На 16 юни се навършиха 50 години от полета на Валя Терешкова. Тогава тя заяви, че е готова да иде на Марс с еднопосочен билет.

– Има ли нещо, свързано с вашия полет на „Союз-33”, което хората не знаят?

– Има. Говори се, че при завръщането ни Николай Рукавишников припаднал. Това не е вярно – казвам го не за първи път. Той беше в съзнание. Както е известно, ние се приземихме по балистична крива. В някои моменти ускорението беше огромно – 10 пъти по-голямо от земното. По онова време моето тегло бе 72 кг, а при приземяването стана 720 кг! В такива случаи космонавтите трябва да вдишат дълбоко и да задържат въздуха в дробовете си. Ние направихме точно това. Но от Центъра за управление на полетите се вълнуваха много и ръководителят непрекъснато търсеше връзка с нас. Нарастващата тревога в гласа му накара Николай да му отговори: „Замълчете, при нас претоварването в момента е 8”. Гласът му беше слаб, защото се стремеше да не изпусне докрай поетия въздух. Това е истината.

– България има ли нужда от нов космонавт?

– Има, разбира се. Но той трябва да участва в конкретна програма с определени експерименти. Български учени са включени в изследвания на радиацията в Международната космическа станция. Занимават се и с други проекти. Но конкретна програма за трети български космонавт липсва. Сега пари за наука няма. Но има пари за други неща.

– Полетите до Марс са възможни в техническо отношение. Защо Русия и САЩ вече няколко пъти ги отлагат?

– Те са технически възможни. Но има още доста пречки, които човекът не се е научил да преодолява.

– Пагубното въздействие на космическата радиация ли имате предвид?

– Най-големият проблем е да се осигури отиването до Марс и връщането на Земята. Трудно ще се преодолее космическата радиация в междупланетното пространство. Пътуването в едната посока е година и нещо. Т.е. човек трябва да се научи поне 3 години да живее в среда с опасна радиация и продължителна безтегловност. За щастие земната магнитосфера ни предпазва от нея.

– Магнитното поле на Марс е много по-слабо и следователно по-неефективно, нали?

– Така е. Поради това съм умерен оптимист по отношение на пилотираните полети до Червената планета и заселването є. Марс и сега се изследва – автоматите, които кацнаха на повърхността, откриха вода, може би има и кислород.

– Как бихте коментирали проекта „Марс Уан”, който набира млади доброволци за еднопосочно пътуване до съседната планета – сред кандидатите има и четирима българи?

– (Смее се.) Ще пожелая на доброволците „всичко хубаво!”. Този проект е идея на първия космически турист – милиардера Денис Тито. Той летя седем дни с приятеля ми Муса Манаров. Пребиваването му в Космоса бе страхотна реклама. Впоследствие бизнесът му процъфтя. Сега Тито иска да създаде кораби за пътешествия до Марс – според мен това засега е просто реклама.

– Американците и руснаците се отказаха от полетите до Луната, защото там имало база на извънземни. Вашето мнение?

– Ако на Луната имаше база на извънземни, досега контактите с тях щяха да бъдат установени.

– Може би земляните сме на по-ниско еволюционно ниво и затова „зелените човечета” не общуват с нас?

– Тези нива, за които говорят много хора, са доста условни. В нашата галактика например има повече от 150 милиарда звезди като Слънцето. Около някои от тях се движат планети, подобни на Земята. Е, поне на минимален процент от тези планети сигурно има или е имало разумни същества.

– Как бихте реагирали, ако в двора на къщата ви кацне НЛО и от него излязат няколко извънземни?

– Ще ви разкажа действителен случай. Живея в къща край Банкя. Преди години в един студен априлски ден срещнах писателя Димитър Делян и внучето му. Поинтересувах се къде отиват. „Тук ще кацне НЛО, отиваме да го видим”, отговори Делян. Поканих ги у дома да пият по един чай – бяха премръзнали. Влязохме вътре, заговорихме се за летящи чинии. Казах на Димитър: “Слушай, ако извънземни дойдат тук, първо на мен ще се обадят и веднага ще ти звънна да дойдеш”.

– Щом живеете в Банкя, сигурно познавате най-видния гражданин на този квартал – Бойко Борисов?

– Засичал съм се с него на спортни площадки. Видяхме се и при посещението му на голф игрището в Ихтиман, когато охраняваше високопоставена личност. Познаваме се, но не сме имали близки контакти.

– Напоследък предлагали ли са ви да се занимавате с политика?

– Аз бях депутат преди 10 ноември 1989, после бях народен представител в Седмото Велико народно събрание. Що се отнася до предложения за занимания с политика – да, имал съм предложения за президент и вицепрезидент. Считам, че това са несериозни неща.

– Как ще коментирате сложната политическа ситуация в България в момента?

– Протестите през зимата бяха на гладните, на хората, които не могат да си платят парното и тока. Сегашните протести са предимно на млади хора. Това не е лошо. Исканията на протестиращите са справедливи.

От Pik.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.