Две нови дела vs кмета на Ловеч заради отказ на информация по ЗДИ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНасрочени са две дела в Ловешки административен съд за 19 и 30  септември срещу два отказа на кмета на общината Минчо Казанджиев да предостави достъп до обществена информация по реда на Закона за достъп за обществена информация. Това става ясно от призовките, които е получил жалбоподателят Данчо Заверджиев, който търси истината за това кой и как е ползвал през 2012 г. два служебни автомобила. Спорът загрубя, след като от общината отказаха да предоставят служебните книжки на автомобилите, където е отбелязано кой и къде е пътувал.

Само единият кметски автомобил е изминал 43 976 км през 2012 г., като бензинът е на стойност 16 546,38 лв., става ясно от дадена по-рано информация. Кметът обаче не иска да предостави пътната книжка на посочения автомобил.  Според него искането за предоставянето на пътната книжка е неоснователно, а въпросният документ не се съхранявал в дирекция „Икономическа политика и бюджет“ като счетоводен документ по смисъла на Закона за счетоводството и не съдържа информацията, която Заверджиев искал. Освен това според кмета не е налице „надделяващ обществен интерес, а копирането на подобни обемни документи не отговаря на целта и смисъла на закона“.

Досега Минчо Казанджиев е загубил три дела срещу Данчо Заверджиев заради отказ да предостави обществена информация. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.