Да се разрешат компютрите и интернет в затворите предлагат от Ловеч

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДа се разреши ползването на компютри и интернет в затворите у нас предложиха Николай Недялков и Румен Ралчев от наблюдателната комисия към община Ловеч, участници в обучителен семинар за стандартите в затворите, проведен във Варна (23 – 25 юни) от Българския хелзински комитет (БХК). Идеята бе подкрепена от председателя на БХК Красимир Кънев, който обясни, че в ЕС това отдавна е регламентирано и достъпът до информация е сред основните човешки права.
Днес обаче в нашите затвори определящ е списъкът на разрешените вещи, а в него компютри няма. В някои затвори, като Варненския например, обаче има учебни кабинети с компютри, но без интернет.
Като цяло стандартите в нашите затвори са далеч от европейските стандарти, стана ясно от изнесените факти по време на семинара. При посещение във Варнения затвор обитателитесе оплакаха от пренаселеност, плъхове, хлебарки, лоши хигиенни условия. Има цяло отделение, което нощем ползва кофи вместо тоалетни. 100 души трябва да се къпят на четири душа за един час, съобщи осъден. Тези условия са нечовешки и унизителни, съобщиха от БХК и обещаха да пуснат сигнал до министерството на правосъдието.
Българските затвори са най-пренаселените със своите 156 процента при 82 процента за ЕС, според данни за 2009 г., съобщи Красимир Кънев. Ловешкият затвор също е пренаселен с 999 обитатели в момента, като от тях 11 са с доживотна присъда, а шест от тях без право на замяна.
Престъпниците у нас са около 140 на 100 000 души, приблизително толкова са и в Европа, стана ясно от доклаците. Затворите обаче отдавна са недостатъчни и държавата няма възможност да строи нови. Като най-добри условия се сочат тези в общежитията от отворен тип, смята експертът от БХК Станимир Петров. Тези в Бойчиновци и Сливен дори се сочат като „пенитенциарни оазиси“. Но пък Бургаският и Варненският затвор са с най-сериозни проблеми, добри са битовите условия в Пловдивския, а в Старозагорският пък липват образователни паралелки, изтъкна още Петров. Затворите действително са индикатор за състоянието на нашето общество, твърди експертът. С това състояние се обезсмисля целта на затворите – да се поправи и превъзпита лишеният от свобода, казва още експертът от БХК и допълни, че никое правителство досега не реши проблема с местата за лишаване от свобода. У нас в момента има 22 затвора с 22 затворнически общежития, стана ясно на семинара.
Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.