Ловешкият депутат Димитър Горов изчисли намалението на тока на 45 %

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ловешкият депутат Димитър Горов изчисли намалението на тока на 45 %, стана ясно от изказване в парламента. Грешката е вярна по следната логика – тъй като правителство на Орешарски завари искания на производителите на ток за повишаване цената на тока до 40%, а кабинетът планира да я понижи с 5 на сто от 1 юли, така че на практика намалението е с 45 на сто от прогнозираните равнища.
Депутатът от БСП Димитър Горов говори в Народното събрание преди да се приеме на първо четене предлаганите от правителството промени в два енергийни закона. Снощи на заседание парламентарната енергийна комисия прие на първо четене предлаганите изменения в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници. Чрез тях управляващите искат да променя модела на ценообразуване на електрическата енергия.
При представянето на проекта Явор Куюмджиев отново обясни, че спадът в потреблението на ток у нас е най-големият от 50-те години на миналия век, че трябва да се „отпуши“ износът и че от общо потребявани в страната 4 хил. мегавата ток над 3 хил. мегавата идват от източници, които по силата на договори държавата е длъжна да изкупува при това на висока цена. „Така се формират около 100 млн. лв. загуби годишно“, посочи Куюмджиев и обясни, че ако не се вземат мерки, те ще станат милиарди.
Той призова колегите си за пълна морална, практическа и „дори психологическа подкрепа“ на правителството, за да се изработят нови правила и нова система за балансиране в енергетиката, така че да се защити „интересът на гражданите и бизнеса, да се защитят националните интереси, а не на големи инвеститори в енергетиката“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.