Тихол Тихолов новият председател на общинския съвет в Ловеч

тихолов председателТихол Тихолов е новият председател на общинския съвет в Ловеч.  Той бе избран днес с гласовете на 17 от общо участвали в гласуването 32-ама общински съветници. Предложението за Тихолов от името на групата общински съветници на ДПС направи Юнал Мъстънов.

Изборът стана на второ гласуване днес на продължението на 29-ото заседание на общинския съвет, което на 4 юни не излъчи председател. Тогава общинският съвет реши да повтори процедурата на 10 юни.

Точка първа и единствена в дневния ред бе избор на председател на общинския съвет. Съветниците потвърдиха определените на 4 юни процедурни правила за тайно гласуване  и избраната комисия за провеждането му с председател Фатме Моллова и членове представители на всички политически сили в местния парламент (общо 6). Предложения за председател направиха Калинка Мончева – за Ирина Митева, и Валентина Янкова – за Венцислав Хаджиев. При гласуването от 32-ма съветници за Митева дадоха вота си 16, за Хаджиев – 13, три бяха недействителните бюлетини. Така стана ясно, че общинският съвет отново няма избран председател, тъй като никой не спечели нужните 17 гласа.

Валентина Янкова предложи изборът да се повтори тази вечер, а Юнал Мъстънов – утре от 12 ч. И двете предложения обаче не бяха приети. След дадената почивка се очертаха нови две предложения – на Юнал Мъстънов за тази вечер и на Ирина Митева за утре в 12 ч. С 19 гласа „за“, един „против“ и 12 „въздържали се“ съветниците решиха да проведат процедурата днес. Мъстънов предложи за председател Тихол Тихолов, а Ирина Генова – отново Ирина Митева. Венцислав Хаджиев обяви, че повече няма да участва в надпреварата, защото „искам този общински съвет да работи“. Така в интегралната бюлетина бяха записани само имената на Ирина Митева и Тихол Тихолов. Последвалото гласуване посочи 17 гласа за Тихолов и 12 за Митева, 32-ама бяха гласувалите общински съветници, действителните бюлетини – 29.

Веднага след избирането му Тихол Тихолов зае мястото на председателя. Той благодари на колегите си и изрази увереност, че вотът е бил свободен и резултатите са действителни и истински. „От тук нататък трябва да работим – заяви Тихолов, – за да няма повече ваканционни месеци на бездействие и безвремие.“

„Групата на БСП не издигна кандидат, защото искахме общинският съвет да заработи на пълни обороти“ – каза Валентина Янкова и призова: „Да се върнем на работните си места, да има диалог и разбирателство. Личните заигравания и интереси да останат назад в миналото“.

Избирането на Тихолов за председател честити и Ирина Митева. Тя го определи като един от най-опитните и в администрацията, и като юрист и му пожела успех, за който се ангажира да работят заедно. „Един срамен етап от дейността на този общински съвет приключи“ – коментира Светослав Иванов, който пък пожела воля и мъдрост на новия председател. Към поздравленията се присъедини и Георги Митев.

Попътен вятър пожела на Тихолов кметът Минчо Казанджиев. „Общинският съвет в много ситуации е показвал своята зрелост, показа я и днес – заяви Казанджиев. – Общинските съветници показаха, че водещото за тях е Ловеч, а не партийните централи.“ Кметът изрази убедеността си, че под ръководството на Тихолов администрацията и общинският съвет ще продължат да работят заедно за доброто на Ловеч и неговите граждани.

До избора на нов председател на общинския съвет се стигна, след като титулярът Корнелия Маринова бе избрана за депутат. Утре общинският съвет продължава работата си на 30-ото заседание, свикано от 16 общински съветници.

 

Накратко за Тихол Тихолов

 

Роден е през 1950 г. във Враца. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски“. Последователно работи като младши съдия към Окръжен съд – Ловеч, главен юрисконсулт на Градския съвет в Ловеч, 13 години е главен финансов ревизор по правни въпроси към Държавен финансов контрол – Ловеч, три години е зам.-началник на Териториалното данъчно управление в Ловеч и вече 19 години адвокат.

В момента е общински съветник от ГЕРБ – от гражданската квота, председател на постоянната комисия по правно-нормативни въпроси.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.