Стотици търсачи на съкровища се събраха в село Сливек край Ловеч на събор по металдетектинг

OLYMPUS DIGITAL CAMERAИмаме объркан закон за културното наследство, преследвани са хора заради хоби, съдени и ощетени са собственици, които търсят правата си в съда в  Страсбург – това стана ясно от тридневния събор и кръгла маса по металдетектинг (22 -24 май). Родни и чужди търсачи на съкровища се включиха в Петия национален събор по металдетектинг в базата на Националния статистически институт в курорта Сливек, близо до Ловеч. Организатор бе Българската национална федерация по металдетектинг (БНФМ), чийто директор е ловчалията Илия Илиев. На кръглата маса не участва нито един представител на музеите в Ловеч. Все пак модератор на срещата бе доц. Николай Ненов, директор на РИМ в Русе. Беше прочетено и писмо от проф. Мила Сантова, зам.-министър на културата. Поздравление от община Ловеч поднесе зам.-кметът Младен Младенов.

В кръглата маса се включиха юристи, експерти, колекционери и граждани, чието хоби е металдетектингът. Търсачите на метали, независимо къде, посочиха порочни примери от практиката и предложения за законодателни промени. Боян Менков от Видин разказа как е бил съден за притежаване на отломки. Павел Цветанов, наследник на откривателите на Панагюрското златно съкровище, е твърдо убеден, че държавата е нарушила редица закони и притежава неправомерно съкровището.

Върху правните аспекти се спря адвокат Георги Георгиев, който не скри, че у нас проблемите са много остри форма, след като е заменен стария закон за културното наследство и на практика са нарушени обществените отношения. Законът за културното наследство от 2009 г. е хаотичен сбор от норми, които не функционират, каза адвокат Георгиев.

Интересни случаи от практиката споделиха Тревор Остин, генерален секретар на Английския национален съвет по металдетектинг), Винсент О’Браян от Ирландия – търговски директор на „Майнлаб металдетекторс“, чаровният и най-възрастен участник Стюърд Ауербах от САЩ – президент на фирма „Келико Металдетектори“, който дари дори чек на българските търсачи.

Осътр спор предизвика докладът на Мила Миронова, магистър по културен туризъм, която твърди, че законът у нас подтиква към престъпления, а не към сътрудничество с държавата. Опонира й Николай Ненов, който не може да приеме, че сме „варвари без отношение към културното наследство“. Рестриктивно се оказва законодателството в Италия, което се обяснява с богатото историческо наследство, стана ясно от прочетената позиция на Маурицио де Анджелис от Италия. Така е и в Гърция, допълниха участници.

През следващите дни на събора имаше демонстрации на техника и оборудване за металдетектинг. Пред щандовете на наши и чужди фирми дойдоха стотици запалени търсачи на метали. Те споделиха опит, случки, ентусиазъм. Твърдо убедени са, че животът винаги надвива закон, който ти казва, че можеш да притежаваш законно търсач за метали, само ако го държиш вкъщи.

Цветан С. Тодоров

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Проф. Норман Палмър: Ясно е, че това е политически бизнес, но може да се промени

Във вашия закон за културното наследство има много противоречияа, каза проф. Норман Палмър, адвокат и командир на Ордена на Британската империя (CBE) за заслуги към изкуството и правото, който съветва кралицата.  „Ясно е, че у вас културните ценности са неприкосновена държавна собственост. Трябва да докладвата всичко, на което попаднете. Предполагам, че служителите ви предлагат да го оставите, ако го имате. Не е ясно дали имате право да притежавате намереното от вас. Знаем само, че ако не информирате властите, ще попаднете под ударите на закона. Но има и член 89, който предвижда обезпечаване. Биха ли дали държавните чиновници обезщение на човек, който притежава незаконни технически средства? Това моментално изключва възможността да бъде направено. А в Англия специалисти експерти оценяват стойността на този обект. Но като гледам българския закон, разбирам, че вие не знаете колко може да получите, защото системата не е прозрачна. Федерацията трябва да бъде институция, която да гарантира интересите, спазването на конституцията и да даде препоръки как трябва да изглежда законът. И правителството трябва да се съобрази с това. Трябва да приеме прилично съдържание на този закон. Разбира се, у вас това е политически бизнес, но аз бих могъл да ви дам съвети. В Англия винаги се дава голямо обезщетение на човека, който е открил нещо ценно. Но има и случаи, когато казваме – това не е ценно за държавата, остава ваша собственост.“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.