Изчезна кръстът над концлагера Слънчев бряг край Ловеч

лагераИзчезна големият кръст на скалата в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч. Християнският символ се виждаше от километри разстояние, тъй като бе побит върху канара, в подножието, на която има мини параклис, а над него – две паметни плочи. Няма яснота дали изчезването му е резултат на кражба или на друг вандалски акт.
Според спомените на бившия областен управител на Ловеч инж. Венцислав Йотов, кръстът е поставен от депутата от 36-ото и 39-ото НС Тошо Пейков, Иван Семков и Пламен Стефанов от Плевен върху скалата преди 23 години, в навечерието на Първото шествие-поклонение през март 1990 г. Той бил изработен в завод „Тодор Кацаров“. Циментът и пясъкът за вграждането на разпятието с височина над 2,50 м пък доставя самият Йотов.

Припомняме, че през 2011 г. Огнян Цеков от Независимото дружество за защита на правата на човека предложи лагерът на смъртта да бъде превърнат в музей и обеща да потърси за съдействие президента Росен Плевнелиев. Пак тогава пък ловчанският владика Гавраил заяви, че част от жертвите в лагера трябва да бъдат канонизирани за светци.
Тази пролет кандидат-депутатът от ДСБ-Ловеч проф. Калин Янакиев също повтори идеята концлагерът да бъде възстановен в автентичния си вид. В момента обаче нито една от двете инициативи не се е случила. В същото време на тазгодишното поклонение някогашни лагеристи се възмутиха, че „Слънчев бряг“ е превърнат в морга за автостъкла.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.