Гавриил се възмути от изложбата на мъртви тела

Mitropolit_GavriilЛовчанският владика Гавриил се възмути от световноизвестна изложбата на мъртви тела. „Мъртвото, разлагащо се човешко тяло обикновено влияе отрицателно върху човешката психика, създава отрицателни емоции. Хората могат да получат от такова зрелище сериозни дълготрайни психически травми“. Това се казва в становище на Ловчанския митрополит Гавриил във връзка с изложбата “Човешкото тяло – разкрито и реално”, която ще бъде открита в ЦУМ в четвъртък.
Според публикуваното на сайта на Светия синод мнение изложбата е в противоречие с православната религия, която учи, че душата и тялото са едно цяло и красотата на човек се намира именно в това единство.
“Ценността на нашите тела, обаче, не се проявява в тях, взети сами по себе си, а в това доколко те са целомъдрени съсъди на нашите верни на Господа души. С други думи, човешкото тяло е призвано да съслужи на човешкия дух и на действащата в него Божия благодат, така че човешката личност да постигне същинското си призвание – в тялото и духа си да придобие християнската святост”, пише митрополит Гавриил.
“А какво ни се предлага да „съзерцаваме” в изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално”? Нещо достойно ли? Точно обратното! Предлага ни се да заплатим, за да разгледаме изложба на абсурда, в която човешката личност е редуцирана до нейната телесност”, посочва се още в становището.
Митрополит Гавриил е категоричен, че гледката на мъртви части на “разлагащо се тяло” е грозна и дори стряскаща.
“Кой от организаторите може да успокои християнската ни съвест, която с болка вижда как с комерсиални мотиви е нарушено правото на починалите „експонирани” хора да пребивават след смъртта си в мир и покой?”, отбелязва ловчанският духовник.
“Затова считаме за недопустимо осквернение и за обида, както към мъртвите, така и към живите, в Централния универсален магазин на София да бъдат изложени човешки тела”, се казва още в становището.
От името на Българската църква митрополит Гавриил призова вярващите да не посещават “тази безбожна, нехуманнна и опасна за здравето на човешката душа изложба”.
Изложбата “Човешко тяло-разкрито и реално” е дело на американската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия. Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай. Самите експонати са изработени в Китай.
Само преди месец Гавриил се разграничи от изложба за Библията в Ловеч, въпреки че сам я откри. По-късно обаче разбрал, че там разпространяват протестантска литература.
Гавриил през последните десет години многократно се е изказвал и опитвал да спира книги, театрални постановки и филми. Виж в НГ.https://nglas.wordpress.com/2010/07/21/%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/

Един коментар към “Гавриил се възмути от изложбата на мъртви тела

 1. От това се възмущава
  ама храма на сатаната сътворява
  а на това място можеше да се спортува
  на здравето си човек да слугува.

  Пък що мангизи заминават
  вместо за спорта да се дават…
  Но народа за това не спори
  щом е в расо праведно говори.

  Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.