Топло от събота – прогноза за април 2013

ловечТоплото време идва в събота. Най-ниските температури през април ще са между минус 5 и 0 градуса, а най-високите – между 21 и 26 градуса, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

Според прогнозата на НИМХ-БАН през април се очаква средната месечна температура да бъде под нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11 градуса, а за планините – от минус 5 до 3 градуса.Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планинските райони – между 60 и 100 литра на квадратен метър.Последните по-масови пролетни слани се очакват през втората половина от второто десетдневие на месеца.През повечето дни от април времето над страната ще се определя от циклонални вихри, преминаващи през Балканския полуостров. Често ще бъде облачно, с валежи от дъжд.

Най-голяма вероятност за превалявания ще има на 1 април, към 3-5 април, между 8-11 април, към 13-16 април, около 20 април, към 23 април и в края на месеца.В началото на месеца температурите ще бъдат по-високи от обичайните, но след преминаването на атмосферен фронт слабо ще се понижат.По-чувствително понижение на температурите ще настъпи в края на първото десетдневие и през второто температурите ще бъдат по-ниски от обичайните.

Има вероятност през периода 11-16 април в Предбалкана и по високите полета дъждът да преминава временно и в сняг.През третото десетдневие ще има повече слънчеви часове. В началото на десетдневието температурите слабо ще се повишат, но до края на месеца ще останат по-ниски от нормалните.

В климатичната справка на НИМХ-БАН се отбелязва, че април е типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец.

При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури.

Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 9 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 43 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 25 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 3 минути.

Фазите на луната през април са: на 3 април – последна четвърт, на 10 април – новолуние, на 18 – първа четвърт, на 25 април – пълнолуние.Вижте пълна 10-дневна прогноза за времето у нас и по света на Sinoptik.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.