Съдът отмени решение на ЦИК, СДС на Емил Караиванов реабилитиран относно РИК

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВърховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия, която определи като недопустимо за разглеждане заявлението на 4 партии – Съюзът на демократичните сили, Обединени земеделци, Радикалдемократическата партия в България и Социалдемократическата партия, за разпределение на съставите на РИК и СИК в страната. Това съобщиха от СДС.

„Решението на ВАС задължава ЦИК да се произнесе по същество по нашето искане за участие в районните и секционните комисии. След решението на ВАС утре партиите от Съюза на демократичните сили внасяме пред областните управители нашето искане представители на СДС да участват в преговорите за съставяне на Районните избирателни комисии”, каза на пресконференция председателят на СДС Емил Кабаиванов. Той отбеляза, че на предишните избори Синята коалиция е имала 280 хиляди гласа и те не принадлежат само на една от 5-те партии от коалицията, а са на всички. Затова след като ЦИК се произнесе по същество по нашето искане, в което вярваме, ще имаме справедлива квота в РИК и СИК на всички партии от коалицията”, подчерта синият лидер.

По-рано днес лидерите на четирите партии – Емил Кабаиванов, Петя Ставрева, Захари Петров и Йордан Нихризов присъстваха на делото във ВАС по жалбата, внесена от тях.

„След днешното решение на ВАС въпросът според нас е един: Дали имаме Централна избирателна комисия, в която моралът е водеща ценност, или имаме ЦИК, която защитава политическото статукво” коментира решението на съда д-р Кабаиванов.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.