Масов съд за работниците от троянската фирма „Лесопласт” заради стачка

Масово на съд се изправят работници от троянската фирма „Лесопласт” АД  утре, 26.03.2013г. /вторник/ от 14:00 часа в Ловешкия окръжен съд, съобщиха от КНСБ. 42 работници от троянската фирма са в съда поради измислено от работодателя участие в незаконна стачка. Тя била поради редица нарушения на трудовото законодателство от работодателя Цветомир Стойчев Цочев, като:

–        липса на работно облекло от 2011г.;

–        неотчитане и неизплащане на извънредния труд;

–        поради самоволна промяна на работните графици в нарушение на подписания колективен трудов договор,

работниците от предприятието не са се явили на работа на 09.03.2013г.

По този начин работниците заявили своята гражданска позиция срещу своеволията на работодателя – едностранното определяне на работните графици от негова страна и нерегламентирано полагане на извънреден труд.

Нито един работник, срещу когото е заведено дело, не е участвал в стачка на 09.03.2013г. Съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС), стачка е налице само при предварително извървяна законова процедура (наличие на колективен трудов спор; предявени и неизпълнени искания; взето решение за стачка; уведомяване на работодателя). В настоящия случай липсва което и да било от изброените по-горе условия, необходими за обявяване или започване на ефективни стачни действия. Това означава, че по никакъв начин действията на работниците в „Лесопласт” АД не могат да бъдат определени  като участие в стачка.

Отсъствието от работа на работниците на 09.03.2013г. е продиктувано от активната им гражданска позиция с цел защита на конституционните им права и интереси. Съгласно Европейските директиви за безопасност и здраве при работа и Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ) работниците и служителите имат право да откажат да изпълняват служебните си задължения в случай, че при изпълнението им съществува опасност от увреждане на здравето или живота им.

Поради отсъствието на работниците от работа (09.03.2013г.) работодателят им е наложил дисциплинарни наказания „предупреждение за уволнение”, което е единствената законова мярка, която той може да предприеме.

Завеждането на дело за участие в т.нар. „незаконна стачка” е единствено с цел справедливо протестиращите работници да бъдат възпрепятствани относно изразяване на своята гражданска позиция за защита на своите права.

Работниците от фирма „Лесопласт” АД ще бъдат представлявани и защитавани в ловешкия окръжен съд от Петър Абрашев (Председател на Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост към КНСБ), юристи и представители на регионалната структура на КНСБ в гр. Ловеч.

За незаконните действия на работодателя г-н Цочев ще бъдат уведомени Международната организация на труда (МОТ) и всички европейски синдикални структури.

 

 

Един коментар към “Масов съд за работниците от троянската фирма „Лесопласт” заради стачка

  1. Значи работодателя когато си поиска
    и с правосъдие може да те натиска
    да му работиш ангария
    явно османлиии са тия.

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.